BirdLife Suomi Linturetkellä. Kuva: Lauri Hänninen.  
Järjestö
Liity tai tue
Tapahtumat
Tiedotteet
Lintuhavainnot
Linnut ja harrastus
Suojelu ja tutkimus
Julkaisut ja tuotteet

Lintuvaruste-kauppa
BirdLife International

på svenska
in English

BirdLife Suomi ry
Annankatu 29 A 16
00100 Helsinki
puh. (ark. klo 10–15)
09 4135 3300
fax 09 4135 3322
toimisto@birdlife.fi
Henkilöstö
Osoitteenmuutos

 
Lintutilanne Suomessa 29.9.2015

Kurkia, hanhia, vaeltajia...

Sunnuntaina tuuli kääntyi pohjoiseen ja sai isoja lintuja liikkeelle. Komeat kurkiparvet muuttivat läntisen ja keskisen Suomen yli. Sunnuntaina Ylöjärvellä laskettiin yhdestä pisteestä 16 274 muuttavaa kurkea, mikä on Pirkanmaan kurkiennätys. Suurimmat muuttajamäärät havaittiin Raaseporissa: sunnuntaina 20 000 ja maanantaina 25 000 muuttavaa kurkea.

Sepel- ja valkoposkihanhet olivat liikkeellä laajalla rintamalla sunnuntaista alkaen. Suurimmat määrät nähtiin totutusti Itä-Suomessa. Maanantaina Kiteellä muutti yhteensä noin 74 000 hanhea. Kymmenet tuhannet valkoposkihanhet viipyvät vielä pelloilla Itä-Suomessa.

Isojen lintujen lomassa muutti runsaasti pikkulintuja ja haukkoja. Pikkulinnuista runsaimpia olivat peippo, räkättirastas, niittykirvinen ja kiuru. Petolinnuista liikkeellä oli erityisesti hiiri- ja sinisuohaukkoja sekä piekanoita. Maanantaina Iissä muutti yli 700 piekanaa, mikä on suurin päiväsumma koko 2000-luvulla. Myös sepelkyyhkyn päämuutto osui viime päiviin.

Vaelluslintujen meno jatkuu vilkkaana. Sunnuntaina Kristiinankaupungissa laskettiin noin 4 700 muuttavaa kuusitiaista. Samana päivänä Kajaanissa muutti 600 hömötiaista. Niiden liikehdintä on vasta alkamassa. Palokärkiä voi edelleen nähdä missä vain. Havaintojen painopiste näyttää siirtyneen Kymenlaaksoon. Haminassa nähtiin viime tiistaina 69 ja koko viikon aikana lähes 200 muuttavaa palokärkeä.

Idän suunnasta saapuneet taigauunilinnut ovat pääosin jatkaneet matkaansa länteen. Kuluneella viikolla ilmoitettiin kuitenkin vielä yli 100 havaintoa ja parhaana päivänä 10 yksilöä yhdessä paikassa. Idästä olivat saapuneet myös viikon harvinaisemmat vieraat: taigakirvinen Kajaanissa, mongoliankirvinen Luvialla sekä ruskouunilintu Paraisilla.

Nyt kannattaa suunnata linturetkelle. Tulevana viikonloppuna koko Euroopassa seurataan lintujen syysmuuttoa EuroBirdwatch-tapahtumassa. Suomessa järjestetään sen tiimoilta monin paikoin opastettuja linturetkiä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta Lintuharrastajan vuodenkierto -sivulta ja  uusimmat tiedot Tiira-lintutietopalvelusta (www.tiira.fi). Katso erityisesti ns. valtakunnan haut.

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 6.10.

Aiempien viikkojen ja vuosien lintutilanteita.


Tiira-lintutietopalvelun (www.tiira.fi) avulla tuotetut listat uusimmista mielenkiintoista havainnoista alueittain.

BirdLife Suomen Lintutilanteen kokosi Jan Södersved.