BirdLife Suomi Linturetkellä. Kuva: Lauri Hänninen.  
Järjestö
Liity tai tue
Tapahtumat
Tiedotteet
Lintuhavainnot
Linnut ja harrastus
Suojelu ja tutkimus
Julkaisut ja tuotteet

Lintuvaruste-kauppa
BirdLife International

på svenska
in English

BirdLife Suomi ry
Annankatu 29 A 16
00100 Helsinki
puh. (ark. klo 10–15)
09 4135 3300
fax 09 4135 3322
toimisto@birdlife.fi
Henkilöstö
Osoitteenmuutos

 
Lintutilanne Suomessa 3.1.2017

Pakkanen tuo linnut ruokinnoille

Merisirri. Kuva: Micha fagerTiira-lintutietopalveluun on vuoden 2017 aikana kirjattu havaintoja jo 135 lintulajista. Lintujen tarkkailu on kuitenkin viime viikkoina ollut lauhassa ja usein tuulisessa säässä haastavaa: linnut ovat hajaantuneet pitkin metsiä, peltoja ja avomerta. Alkavan pakkasjakson myötä ruokintapaikkojen elämä vilkastuu taas alkuvuodesta.

Etelä- ja Länsi-Suomen rannikolla viivyttelee nyt runsaasti vesilintuja. Helsingin edustalta on laskettu enimmillään 4000 allia, Hangossa 860 telkkää ja Paraisten Jurmossa peräti 140 lapasotkaa. Selkämerellä tapaa yleisesti kymmenien mustalintujen ja pilkkasiipien parvia. Jurmossa talvehtii myös komea määrä merisirrejä: 152 lintua on yksi suurimmista Suomessa koskaan havaituista talviparvista.

Puimattomilla pelloilla ruokailee edelleen suuria keltasirkku- ja tikliparvia. Urpiainen on tänä talvena runsas ja urpiaisparvista on löydetty tavallista enemmän tundraurpiaisia, enimmillään jopa kolmisenkymmentä yksilöä. Marjalintutalvi jää keskimääräistä heikommaksi, mutta tilhiä tapaa yhä siellä täällä Etelä-Suomen taajamissa: suurimmissa parvissa on ollut parisen sataa töyhtöpäätä.

Harvinaisista talvehtijoista viitatiaisia on viimeisen viikon aikana havaittu lähes kaksikymmentä yksilöä ja pikku-uikkuja viitisentoista. Taigarautiaisia talvehtii edelleen kolme yksilöä Turussa ja yksi Asikkalassa. Uudessakaupungissa nähtiin maanantaina pikkuruokki ja Eurajoella uudenvuodenpäivänä jääkuikka. Syksyn yhdeksäs mustakaularastas löytyi 27.12. Kristiinankaupungista.

 

Yleistietoa lintutilanteesta Lintuharrastajan vuodenkierto -sivulta ja  uusimmat tiedot Tiira-lintutietopalvelusta (www.tiira.fi). Katso erityisesti ns. valtakunnan haut.

Lisää talvilinnuista:

Tietoa lintuinfluenssasta:

 

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 17.1.

Aiempien viikkojen ja vuosien lintutilanteita.


Tiira-lintutietopalvelun (www.tiira.fi) avulla tuotetut listat uusimmista mielenkiintoista havainnoista alueittain.

BirdLife Suomen Lintutilanteen kokosi Tero Toivanen.