Tunnista 100 lintulajia

Tunnista 100 lintulajia -logo

Montako lintulajia sinä tunnistat?
Haluaisitko oppia tunnistamaan enemmän?

Tunnista ja havaitse 100 lintulajia vuoden 2017 aikana!

Tunnista 100 lintulajia -kampanjan tavoitteena on lintuharrastuksen ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä maamme upean luonnon juhlistaminen. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni suomalainen havaitsee sata lintulajia Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 1.1.–31.12.2017.

Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu runsaat 470 lajia, joten sata lajia vuodessa on sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo. Kampanja on oivallinen tapa kartuttaa omaa lintulajien tunnistustaitoa, esimerkiksi osallistumalla paikallisten lintuyhdistysten järjestämille retkille.

Kampanjassa ei kilpailla lajien määrällä, vaan mahdollisimman monen toivotaan tunnistavan ja havaitsevan vähintään sata lajia. Näin aktiivisemmat harrastajat voivat oman rajapyykkinsä hoidettuaan siirtyä kannustamaan ja auttamaan vähemmän aktiivisia. Saammeko yhdessä tuhannelle ihmiselle sata lajia? Tai kymmenelle tuhannelle?

BirdLife kokoaa tietoja kampanjan etenemisestä.

 

Avuksi haasteeseen

Opi tuntemaan -sarja: esittelemme joka viikko kaksi uutta lintulajia – vuoden aikana yhteensä 100 lajia.

Jaa kokemuksia, kuvia ja kysymyksiä 100 lintulajia -Facebook-ryhmässä! Muualla sosiaalisessa mediassa käytä aihetunnistetta #100lintulajia.

Havainnoinnin avuksi voit tulostaa itsellesi rastitettavan lomakkeen, johon on koottu 150 helpoimmaksi ajateltua lajia:

Sähköinen vaihtoehto: rastitettava lajilista Google Sheets -tiedostona.

  • Jos haluat täyttää sähköistä ruksilistaa esim. retkien aikana kännykällä: lataa kännykkään Google Sheets -sovellus, avaa lajilista linkistä, valitse File –> Make a copy, tallenna oma kopio tiedostosta.
  • Jos haluat täyttää sähköistä ruksilistaa esim. kotona tietokoneella (esim. Excel-ohjelmalla): avaa lajilista linkistä, valitse File –> Download as –> valitse haluamasi tiedostomuoto.
  • Älä tee muutoksia alkuperäiseen, suoraan linkistä avautuvaan tiedostoon, vaan tallenna aina ensin oma kopio!

Retkelle!

Helpoiten opit tunnistamaan lintuja ja saat uusia lajeja listallesi alueellisten lintuyhdistysten järjestämillä opastetuilla retkillä. Useimmat retket ovat kaikille avoimia. Mahdollisesta ilmoittautumisesta ja maksullisuudesta kerrotaan kunkin retken yhteydessä. Tästä löydät oman alueesi yhdistyksen tapahtumatiedot:

Katso myös