Linturetkeily

Lintuja voi harrastaa periaatteessa missä ja milloin tahansa. Linturetki voi olla lyhyt pyrähdys kodin, työpaikan tai opinahjon lähipuistoon tai kuukauden telttarupeama ulkosaaressa.

Lähiretkeilyllä alkuun

Lähiretkeily on suosittua. Se tarkoittaa lähiympäristön lintujen tarkkailua. Hyviä ja erilaisia paikkoja löytyy yllättävän paljon – ja yllättävän läheltä. Kaupunkien puistot ovat usein hyviä lintupaikkoja, sillä ne houkuttelevat kivierämaassa siipeilijöitä puoleensa. Metsikössä voi vilkkaan muuttoyön jäljiltä levähtää paljon rastaita, punarintoja, peukaloisia ja lehtokurppakin. Ehkä lähistöllä on hyvä ruokintapaikka, jossa voi tarkkailla talvilintuja. Teiden varsien pihlajat keräävät alkutalvesta rastaita, tilhiä ja joskus taviokuurniakin. Ranta tai peltomaisema tuo lähiretkeilyyn aivan uuden ulottuvuuden.

Monipuolinen lähiretkeily on lintuharrastusta parhaimmillaan. Lähiretkeilyssä opit peruslinnut, niiden äänet ja tavat sekä näet, kuinka linnusto muuttuu ja elää vuodenkierrossa. Myös vuosien väliset erot alkavat hahmottua. Voit terästää lähiretkeilyä laskemalla kotiseutusi lajeja tai vaikkapa pihapinnoja. Polkupyörä laajentaa retkeilysädettä.

Lähiretkellä pärjää kiikarin kanssa. Lintuja on mukava katsella ilman ylimääräistä taakkaa. Hyvät kuvatkin syntyvät usein lähinurkilla. Lintulahdilla ja -järvillä sekä peltojen ja vesien äärellä kaukoputki tuo lisäulottuvuuden. Sen kantaminen on toki jo vaivalloisempaa. Useisiin jalustoihin saa viritettyä kantohihnan, jonka avulla putki ja jalusta kulkevat helpommin olkapäällä tai selässä.

Malttia ja hyvät eväät

Retkien laajentaminen erilaisiin ympäristöihin lisää näkemiesi lintujen kirjoa ja syventää lintutuntemusta. Lapissa tutustut aivan eri lintuihin kuin saaristossa. Retkeilyalueen laajentaminen ulkomaille tuo uudet tuttavuudet. Huoli ilmastonmuutoksesta on saanut monet harrastajat vaihtamaan autoilun ja lentämisen ekoretkeilyyn lihasvoimin vaikkapa pyöräillen tai meloen.

Suuntautui retki sitten lähelle tai kauas, linturetkellä kannattaa liikkua hiljaa ja keskittyä katsomaan lintuja – usein linnut havaitsee paljain silmin. Puskat ja ojat kannattaa katsoa tarkkaan, sillä siellä voi lymytä jännittäviä lintuja. Usein kannattaa odottaa hyvän pensaikon luona hetki, ja katsoa hiljaa, näkyykö siellä liikettä. Kiikari kannattaa pitää valmiina silmien lähellä. Rynniminen maastossa oksat jaloissa risahdellen säikyttää linnut. Hiljaa hiiviskellen linnut löytää paremmin.

Lintuharrastus on nautiskelua. Siksi retken onnistuminen kannattaa optimoida myös pukeutumisen ja eväiden suhteen. Värjöttely kylmissä tai märissä vaatteissa ja vieläpä nälkäisenä pilaa retken. Pukeudu siis sään mukaan ja ennakoi sään muutokset – päivällä voi sataa, vaikka aamu olisikin aurinkoinen. Ja eväät, niihin kannattaa panostaa.