Lintutilanne 21.3.2017

Laulujoutsenia, pikkujoutsenia, metsähanhia, kanadanhanhia ja sinisorsia. 18.3.2017. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 21.3.2017

Metsähanhet saapuivat aikaisin ja yleistyivät nopeasti viime vuosien tapaan. Viikko sitten parhailla paikoilla oli parisataa hanhea. Viime päivinä isoimmissa kerääntymissä on ollut tuhansia metsähanhia: Uudessakaupungissa ja Nakkilassa enimmillään noin 2 500, Porissa noin 3 500 ja Laitilassa 4 000. Satojen hanhien parvia voi nähdä lännessä Etelä-Pohjanmaalla saakka ja idässä itäisellä Uudellemaalla. Yksittäisiä hanhia on ehtinyt Keski-Suomeen.

Hanhien lisäksi joutsenia näkee nyt suurin parvin. Vaasan Söderfjärdenillä laskettiin tänään yli 1 100 joutsenta. Satoja joutsenia lepäilee myös Porin seudulla. Tarkkasilmäinen voi löytää joutsen- ja hanhiparvista pikkujoutsenia ja lyhytnokkahanhia. Tundrahanhia voi nähdä jo kymmenittäin.

Töyhtöhyypän muutto on edennyt Oulun seudulle ja Pohjois-Karjalaan, kiireisimmät kiurut ovat puolestaan ehtineet Kemiin ja Lieksaan. Nämä lajit ovat kuitenkin yleistyneet vasta Länsi- ja Etelä-Suomessa Porista Porvooseen. Pulmuset ovat muuttaneet nopeasti eteläisen Suomen ohi. Eilen ja tänään Vaasassa on voinut ihailla 2 000 pulmusen suurparvea.

Uusina muuttajina viikon aikana on havaittu muun muassa heinätavi, harmaasorsa, jalohaikara ja sepelhanhi. Muutamia västäräkkejä ehti saapua Etelä-Suomeen. Alueellisia saapujia ovat esimerkiksi mustavaris Kainuussa, Kuusamossa ja Lapissa, kottarainen Kainuussa ja telkkä Lapissa.

Viikon harvinaisin lintu oli isohaarahaukka, jonka matkaa seurattiin monesta havaintopisteestä Espoosta Porvooseen.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista ja kevätmuutosta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 28.3.