100 joutsenta – tule mukaan upeaan kuvakilpailuun!

100 joutsenta -kuvakilpailu

BirdLife Suomi ja Elenia järjestävät yhdessä kuvataidekilpailun kansallislinnustamme laulujoutsenesta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kisassa joutsenen voi esittää vapaavalintaisesti piirtäen, maalaten, grafiikkana, akvarellina, valokuvatenkin – niin kuin itse haluat.

100 sydämeenkäyvimmästä työstä teemme juhlavuoden syksyllä digitaalisen korttinäyttelyn, josta sähköisiä kortteja lähettämällä voit ilahduttaa ystäviäsi ja kavereitasi samalla 100-vuotiasta Suomea onnitellen itsenäisyyspäivän alla. Julkaisemme kaikki työt upeana näyttelynä sosiaalisessa mediassa Suomen juhlan kunniaksi. Osallistumisaika päättyy 15.10.2017. Tulokset julkaisemme 15.11.2017.

 

Osallistu 100 JOUTSENTA -kilpailuun näin

Kuvaa kilpailutyösi laulujoutsenesta ja julkaise se omalla Instagram- tai Twitter-tililläsi tai lähetä kilpailutyösi sähköpostilla. Instagram- tai Twitter-tiliä käyttäessäsi lisää kaksi aihetunnistetta (hashtagiä) oman kilpailusarjasi mukaan. Käytä Instagramissa julkista tiliäsi, jotta kuvasi on kilpailussa mukana.

 • Lapset alle 11 vuotta: #100joutsenta, #100joutsentalapset
 • Nuoret 11–17 vuotta: #100joutsenta, #100joutsentanuoret
 • Aikuiset alkaen 18 vuotta: #100joutsenta, #100joutsentaaikuiset

Sähköpostitse työn voi lähettää osoitteeseen 100joutsenta@elenia.fi. Kerro sähköpostissasi, kenen tekemä joutsenkuva on ja mihin kilpailusarjaan se osallistuu. Sähköpostitse tulleet kilpailutyöt julkaisemme Instagram-tilillä @100joutsenta.

Tuomaristo valitsee jokaisesta kilpailusarjasta kolme työtä palkintosijoille. Voittajat palkitsemme 100–300 euron arvoisilla Suomen Lintuvarusteen lahjakorteilla. Lisäksi arvomme osallistujien kesken palkintoja.

Tule mukaan! Annetaan yhdessä 100-vuotiaalle Suomelle synttärilahjaksi upea näyttely kansallislinnustamme laulujoutsenesta.

 

Laulujoutsenen suojelu – kansainvälinen menestystarina

Laulujoutsenpareja on Suomessa yli 10 000 varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. 1950-luvun alussa pariskuntia oli jäljellä Lapin syrjäseuduilla vain muutamia. Kirjailija Yrjö Kokon 1950-luvun teokset Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu ja Ne tulevat takaisin herättivät suomalaiset kansallislintumme hätään. Lumoavan kauniista laulujoutsenesta tuli rakastettu luonnonsuojelun symboli, ja Suomen kansallislinnuksi se valittiin vuonna 1981. Nyt voimme ihailla näitä uljaita lintuystäviämme koko Suomessa. Laulujoutsenen suojelu sukupuuton partaalta on kansainvälisestikin huikea menestystarina peräänantamattomasta ympäristötyöstä, jossa näkyy suomalaisten tahto yhteiseen päämäärään.

 

Joutsenille turvaa lintupalloista ja maakaapeloinnista

Elenia on tehnyt määrätietoista laulujoutsenten suojelua yli kymmenen vuotta ja vuodesta 2012 lähtien tiiviissä yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa. Sähköverkkoomme on asennettu satoihin kohteisiin joutsenpalloja estämään lintujen törmäykset. Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen määrän yli 3 000:een Elenian sähköverkossa Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla joutsenten suosimilla pesimä- ja levähdyspaikoilla. Nyt sähköverkon ripeästi etenevä maakaapelointi säävarmaksi tuo lopullisen ratkaisun myös joutsenille.

 

Kilpailun säännöt

 • BirdLife Suomen ja Elenian yhteisen kuvataidekilpailun aiheena on Suomen kansallislintu laulujoutsen 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Kisassa joutsenen voi esittää vapaavalintaisena näkemyksenä piirtäen, maalaten, grafiikkana, akvarellina tai valokuvatenkin.
 • Kilpailutyön tekniikka ja käytettävät välineet ovat vapaasti valittavissasi. Voit osallistua millä tahansa kuvataiteen tekniikalla tai sekatekniikoilla; piirrokset, maalaukset, grafiikka, akvarellit, valokuvat, tietokoneella tehdyt kuvat ym. ovat sallittuja.
 • 100 sydämeenkäyvintä työtä muokataan juhlavuoden syksyllä digitaaliseksi korttinäyttelyksi, josta sähköisiä kortteja lähettämällä kuka vaan voi ilahduttaa ystäviään ja kavereitaan samalla 100-vuotiasta Suomea onnitellen itsenäisyyspäivämme aikoihin.
 • Kaikki työt julkaistaan upeana näyttelynä sosiaalisessa mediassa Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
 • Voit lähettää enintään kaksi kilpailutyötä digikuvina – onpa kilpailutyösi tehty millä tekniikalla vaan.
 • Kuvaa kilpailutyösi laulujoutsenesta ja julkaise se omalla Instagram- tai Twitter-tililläsi tai lähetä kilpailutyösi sähköpostilla. Instagram- tai Twitter-tiliä käyttäessäsi lisää kaksi aihetunnistetta (hashtagiä), oman kilpailusarjasi mukaan. Käytä Instagramissa julkista tiliäsi, jotta kuvasi on kilpailussa mukana.
  • Lapset alle 11 vuotta: #100joutsenta, #100joutsentalapset
  • Nuoret 11–17 vuotta: #100joutsenta, #100joutsentanuoret
  • Aikuiset alkaen 18 vuotta: #100joutsenta, #100joutsentaaikuiset
 • Sähköpostitse työn voi lähettää osoitteeseen 100joutsenta@elenia.fi. Kerro sähköpostissasi kenen tekemä joutsenkuva on ja mihin kilpailusarjaan se osallistuu. Sähköpostitse tulleet kilpailutyöt julkaisemme Instagram-tilillä @100joutsenta.
 • Tuomaristo valitsee jokaisesta kilpailusarjasta kolme työtä palkintosijoille. Voittajat palkitsemme 100–300 euron arvoisilla lahjakorteilla BirdLifen Suomen Lintuvaruste -kauppaan. Yleisön suosikkien kesken arvomme palkintoja.
 • Kilpailutyöt arvioi tuomaristo, johon kuuluvat kuvataiteilija Jussi Heikkilä, graafinen erikoissuunnittelija Jari Kostet, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa ja Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.
 • Järjestäjillä on oikeus käyttää kilpailuun lähetettyjä töitä julkaisuissa ja sähköisissä kanavissa. Julkaistuista töistä ei makseta erillistä palkkiota.
 • Kilpailun tuomarit perheineen eivät voi osallistua kilpailuun.
 • Osallistumisaika päättyy 15.10.2017. Tulokset julkaisemme 15.11.2017.