Tunnista 100 lintulajia

Tunnista 100 lintulajia -logo

Montako lintulajia sinä tunnistat?
Haluaisitko oppia tunnistamaan enemmän?

Tunnista ja havaitse 100 lintulajia vuoden 2018 aikana!

Tunnista 100 lintulajia -haasteen tavoitteena on lintuharrastuksen ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä maamme upean luonnon juhlistaminen. Viime vuonna haaste otettiin innokkaasti vastaan, ja yli 1 700 ihmistä ilmoitti havainneensa vähintään 100 lintulajia vuoden aikana. Kuinka moni saavuttaa sadan lajin rajapyykin 1.1.–31.12.2018?

Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu runsaat 470 lajia, joten sata lajia vuodessa on sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo. Haasteeseen tarttuminen on oivallinen tapa kartuttaa omaa lintulajien tunnistustaitoa, esimerkiksi osallistumalla paikallisten lintuyhdistysten järjestämille retkille.

Haasteessa ei kilpailla lajien määrällä, vaan mahdollisimman monen toivotaan tunnistavan ja havaitsevan vähintään sata lajia, jotka tunnistaa joko näkö- tai äänihavainnosta. Näin aktiivisemmat harrastajat voivat oman rajapyykkinsä hoidettuaan siirtyä kannustamaan ja auttamaan vähemmän aktiivisia. Saammeko tänä vuonna yhdessä 2000 ihmiselle sata lajia?

 

Avuksi haasteeseen

Opi tuntemaan -sivulla esitellään 100 tavallista lintulajia. Lajit on ryhmitelty niin, että joka viikko esitellään kaksi lajia, joita voi havaita juuri siihen vuodenaikaan.

Jaa kokemuksia, kuvia ja kysymyksiä 100 lintulajia -Facebook-ryhmässä. Muualla sosiaalisessa mediassa käytä aihetunnistetta #100lintulajia.

Havainnoinnin avuksi voit tulostaa itsellesi rastitettavan lomakkeen, johon on koottu 150 helpoimmaksi ajateltua lajia:

Sähköinen vaihtoehto: rastitettava lajilista Google Sheets -tiedostona.

  • Jos haluat täyttää sähköistä ruksilistaa esim. retkien aikana kännykällä: lataa kännykkään Google Sheets -sovellus, avaa lajilista linkistä, valitse File –> Make a copy, tallenna oma kopio tiedostosta.
  • Jos haluat täyttää sähköistä ruksilistaa esim. kotona tietokoneella (esim. Excel-ohjelmalla): avaa lajilista linkistä, valitse File –> Download as –> valitse haluamasi tiedostomuoto.
  • Älä tee muutoksia alkuperäiseen, suoraan linkistä avautuvaan tiedostoon, vaan tallenna aina ensin oma kopio!

 

Retkelle!

Helpoiten opit tunnistamaan lintuja ja saat uusia lajeja listallesi alueellisten lintuyhdistysten järjestämillä opastetuilla retkillä. Useimmat retket ovat kaikille avoimia. Mahdollisesta ilmoittautumisesta ja maksullisuudesta kerrotaan kunkin retken yhteydessä. Tästä löydät oman alueesi yhdistyksen tapahtumatiedot:

 

Katso myös