Tunnista 100 lintulajia

Tunnista 100 lintulajia -logo

Kuinka monta lintulajia tunnistat? Haluaisitko oppia lisää?
Tartu haasteeseen ja löydä 100 lintulajia vuonna 2019!

 

Vuonna 2017 haastoimme linnuista kiinnostuneet tunnistamaan ja havaitsemaan 100 lintulajia vuoden aikana. Haaste otettiin innokkaasti vastaan, ja yli 1 700 ihmistä ilmoitti verkkolomakkeellamme havainneensa vähintään 100 lintulajia vuonna 2017.

Nyt uudistamme haasteen ja tarjoamme mahdollisuutta lisähaasteeseen. Kuinka moni saavuttaa sadan lajin rajapyykin 1.1.–31.12.2019 – joko ”avoimessa sarjassa” tai ”ekosarjassa”?

Avoimessa sarjassa tunnistetaan ja havaitaan lintuja missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen. Perushaasteen tavoitteena on lintuharrastuksen ja luonnon tuntemuksen lisääminen. Haasteeseen tarttuminen on oivallinen tapa kartuttaa omaa lintulajien tunnistustaitoa, esimerkiksi osallistumalla paikallisten lintuyhdistysten järjestämille retkille.

Ekosarjassa lasketaan lintulajit, jotka on havaittu käyttämättä mitään moottoroituja ajoneuvoja. Havaituiksi lasketaan siis vain lajit, jotka on havaittu kotona tai matkalla, joka on tehty kokonaan lihasvoimin – esimerkiksi kävellen, pyöräillen, soutaen, meloen tai ratsastaen. Ekohaasteen tavoitteena on kannustaa lähiretkeilyyn ja tarjota lisähaaste niille, jotka muuten helposti havaitsevat 100 lintulajia vuodessa.

 

Rekisteröidy ja ilmoita havaintosi

Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen voi osallistua rekisteröitymällä ja ilmoittamalla havaintonsa kätevällä verkkosovelluksella. Aloita rekisteröitymällä ja luomalla käyttäjä. Tämän jälkeen voit ilmoittautua haasteeseen ja ilmoittaa havaintojasi. Jos osallistut ekosarjaan, kirjoita nimesi perään sana EKO.

Kummassakaan haasteessa ei kilpailla lajien määrällä, vaan mahdollisimman monen toivotaan tunnistavan ja havaitsevan vähintään sata lajia, jotka tunnistaa joko näkö- tai äänihavainnosta. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu runsaat 470 lajia, joten sata lajia vuodessa on sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo. Ja muista, ettei haittaa, vaikka et pääsisi tavoitteeseen. Opit silti varmasti lisää ja koet hienoja hetkiä lintujen parissa.

 

Avuksi haasteeseen

Opi tuntemaan -sivulla esitellään 100 tavallista lintulajia. Lajit on ryhmitelty niin, että joka viikko esitellään kaksi lajia, joita voi havaita juuri siihen vuodenaikaan.

Jaa kokemuksia, kuvia ja kysymyksiä 100 lintulajia -Facebook-ryhmässä. Muualla sosiaalisessa mediassa käytä aihetunnistetta #100lintulajia.

Halutessasi voit tulostaa itsellesi mukaan maastoon rastitettavan lomakkeen, johon on koottu 150 helpoimmaksi ajateltua lajia:

 

Retkelle!

Helpoiten opit tunnistamaan lintuja ja saat uusia lajeja listallesi alueellisten lintuyhdistysten järjestämillä opastetuilla retkillä. Useimmat retket ovat kaikille avoimia. Mahdollisesta ilmoittautumisesta ja maksullisuudesta kerrotaan kunkin retken yhteydessä. Tästä löydät oman alueesi yhdistyksen tapahtumatiedot:

 

Katso myös