Kun löydät loukkaantuneen linnun

Nuori kanahaukka ja Ari Nordström. Kuva: Lohjan lintutalo

Suomen lainsäädännön mukaan sairaana, vahingoittuneena tai muuten avuttomassa tilassa olevaaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Eläin voidaan ottaa haltuun hoitoon kuljettamista ja tilapäistä hoitoa varten. Jos eläin on vahingoittunut niin pahasti, että sen hengissä pitäminen vaikuttaa julmuudelta, pitää eläin lopettaa tai löytäjän huolehtia, että joku muu lopettaa sen.

Ennen kuin linnun ottaa kiinni on varmistettava, että lintu todella tarvitsee apua. Usein tämä selviää tarkkailemalla linnun käyttäytymistä hetken aikaa. Esimerkiksi ikkunaan törmännyt lintu voi olla pökertynyt hetkellisesti, mutta virkoaa sitten itsestään. Virkoamista voi auttaa nostamalla linnun suojaisaan paikkaan toipumaan.

 

Tarvitseeko poikanen apua?

Tutustu ohjeeseemme linnunpoikasista.

 

Mistä apua?

Eri puolilla Suomea on tahoja, jotka hoitavat lähiympäristöstään löytyneitä vahingoittuneita eläimiä. Yleensä kuntien ympäristötoimistoissa ja alueellisissa ympäristökeskuksissa tiedetään, ketkä lähiseudulla hoitavat vahingoittuneita eläimiä. Eläintä voi ja pitää toki hoitaa myös itse, mikäli muuta mahdollisuutta ei ole ja itsellä on siihen mahdollisuus.

Suomessa on myös joitakin hoitopaikkoja, joihin voi lähettää vahingoittuneita luonnonvaraisia lintuja. Hoitopaikkaan on oltava yhteydessä ennen linnun sinne toimittamista. Hoitopaikoista saa myös neuvoja loukkaantuneiden lintujen hoitoon ja ruokintaan liittyvissä kysymyksissä.

Alueellisia pienempiä hoitopaikkoja on koko Suomessa. Näiden yhteystietoja voi kysellä myös BirdLifen jäsenyhdistyksiltä.

Jos loukkaantuneiden tai hädänalaisten lintujen kiinniotossa tarvitaan apua, paikallinen pelastuslaitos auttaa resurssiensa mukaan. Hätänumeroon soitetaan kuitenkin vain, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.