Lokkilive

Tue tekstiviestillä * Tue/Donate Facebook

 

Seuraa tutkimuskameran live-kuvaa erittäin uhanalaisen (EN) selkälokin ja harmaalokkien sekä merimetsojen pesimäsaarelta Itämerellä. Kamera kääntyy automaattisesti ja näyttää saarta eri puolilta, yöllä kamera ei liiku. Äänet saat päälle ruudun oikean alareunan kaiutinkuvakkeesta.

Kommentointikenttään oikealla (mobiilissa sivun alareunassa) voit kirjoittaa havaitsemistasi uusista ja poikkeavista tapahtumista saaren lintujen elämässä.

Tutkimuksen taustaa

Tutkimuksen tarkoitus on tutkia uhanalaisten selkälokkien ekologiaa ja pesimämenestystä. Samalla voidaan selvittää harmaalokkien, merimetsojen ja muiden lajien pesintää sekä valvoa pesimäluotoja ilkivallalta.

Hankkeessa on käytössä yhteensä kuusi tutkimuskameraa, joista kahden sijainti ei ole julkinen. Kameroita on meri- ja järvialueella. Tutkimusta varten on saatu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lupa. Tutkimuksen toteuttaa lokkiasiantuntija Risto Juvaste.

Selkälokki, maailman suomalaisin lintu

 

Selkälokki. (Kuva: Jari Peltomäki)

 

Aikuisen selkälokin selän ja siipien musta väri sekä alta laajasti mustat siipien kärjet erottavat selkälokin muista lokeista paitsi merilokista. Selkälokin siivet ovat merilokin siipiä kapeammat ja suipompikärkiset, siipien takareunan valkea reunus on kapeampi ja siipien kärjen valkoinen täplä on hyvin pieni.

Aikuisen selkälokin koivet ovat kirkkaankeltaiset (merilokilla vaaleanpunertavat). Selkälokki on merilokkia pienempi, mutta kokoeroa voi olla vaikea havaita.

 

Selkälokki. (Kuva: Jari Peltomäki)

 

Selkälokki on maailman suomalaisin lintu: fuscus-alalajin maailmankannasta noin kolmannes pesii Suomessa. Selkälokkeja pesi 1960-luvulla Suomessa noin 20 000 paria, vuonna 2013 enää vähän yli 7 000 paria.

Selkälokkeja elää niin merensaaristossa kuin sisämaan selkävesillä, ja levinneisyysalue kattaa lähes koko Suomen, joskin Lapissa selkälokki on sangen harvinainen.

 

 

Selkälokki on lokeistamme ainoa pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii keskisessä Afrikassa. Onpa suomalainen selkälokki tavattu Afrikan eteläkärjessä saakka!

Tue työtämme tekstiviestillä  * Tue Facebookissa Donate at Facebook