Pihojen taisto

Kuva: Jan Södersved

Koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia perinteinen Tornien taisto peruttiin keväällä 2020. Sen sijasta järjestettiin leikkimielinen Pihojen taisto lauantaina 9.5. kello 5–13. Tapahtumaan sai osallistua kuka tahansa yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtuma oli maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvittu.

Tornien taiston tapaan laskettiin, kuinka monta lajia omasta pihasta valitussa pisteessä havaitaan tapahtuman aikana. Kyseessä ei kuitenkaan ollut kilpailu, vaan tarkoitus oli löytää lähiluonto ja huomata, mitä kaikkea voi nähdä lähtemättä mihinkään. Koko kahdeksantuntista tapahtuma-aikaa ei tarvinnut käyttää havainnointiin.

Pihojen taistolla haluttiin levittää hyvää mieltä järjestämällä mukava lintupäivä kaikille linnuista ja luonnosta kiinnostuneille.

 

HUOM! Tänä vuonna uusi pihatapahtuma järjestetään sunnuntaina 16.5. nimellä “Bongaa päivä pihalla”!


Pihojen taiston tuloksia voit tarkastella täällä.

Läs på svenska (Gårdsplanernas kamp)

 

Säännöt

 • Tarkoitus ja henki
  Pihojen taisto tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle jokakeväiselle Tornien taistolle. Pihojen taiston tarkoituksena on viettää turvallisesti mukava lintupäivä ja löytää linnut lähiluonnosta. Samalla lasketaan, kuinka monta lintulajia havaitaan ja tunnistetaan omasta pihasta.
 • Tapahtuma-aika
  Pihojen taisto järjestetään lauantaina 9.5.2020 klo 5–13. Havainnointiin ei tarvitse käyttää koko aikaa.
 • Osanottajat ja ilmoittautuminen
  Pihojen taistoon voi osallistua yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
 • Tapahtuma-alue
  Havainnointi on sallittu omasta pihasta valitussa pisteessä. Se voi olla esimerkiksi terassi, parveke tai vapaasti valittu muu piste, jonka halkaisija on noin viisi metriä. Pihan ulkopuolella olevaa lintutornia tai muuta tornia ei saa käyttää havainnointipisteenä.
 • Lajimäärän laskeminen
  Tunnistettujen lajien lisäksi voidaan laskea laajemmat määritykset, joihin ei sisälly muita havaittuja lajeja (esimerkiksi käpylintulaji, jos määritettyjä käpylintuja ei ole nähty). Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Nauhureita, pillejä tai muita teknisiä houkuttimia ei saa käyttää. Riittää, että yksi osallistujista tunnistaa lajin.
 • Tulosten ilmoittaminen
  Tulokset ilmoitetaan verkkolomakkeella lauantaina 9.5. klo 16 mennessä.
 • Tulosten julkistaminen
  Pihojen taiston tuloksia julkaistaan päivittyvällä tulossivulla.
 • Palkinnot
  Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 10 kirjapalkintoa.