Lintutilanne 18.8.2023

Tyllejä, suosirrejä ja kuovisirri syysmuutolla. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 18.8.2023

Lintujen pesinnät ovat suurimmaksi osaksi ohi, ja yhä useampi laji liittyy nyt syysmuuttajien joukkoon. Pääskyt kokoontuvat suuriksi parviksi valmistautumaan muuttoon, pajulinnut, kertut ja monet muut hyönteissyöjät parveilevat pensaikoissa ja metsien reunoissa, ja muun muassa keltavästäräkin ja metsäkirvisen lentoääniä kuuluu aamuiselta taivaalta yhä useammin.

Suurin osa naurulokeista, tiiroista ja aikuisista kahlaajista on jo lähtenyt Suomesta. Kosteikoille pysähtyy nyt muuttomatkallaan lepäilemään esimerkiksi nuoria liroja, ja peltoaukeille on kokoontunut paikoin satapäisiä töyhtöhyyppä- ja suokukkoparvia. Arktisella tundralla pesivien kahlaajien muutto jatkuu: viime päivinä liikkeellä on ollut muun muassa tyllejä, tundrakurmitsoja ja meriharakoita.

Huikea käpytikkavaellus on jo hiipumaan päin, mutta tikkoja liikkuu edelleen runsaasti ympäri Suomen, nyt eteläisiin ilmansuuntiin. Jopa kymmenien jalohaikaroiden parvia kiertelee eri puolilla Etelä- ja Länsi-Suomea, paikoin laji vaikuttaa olevan jo serkkuaan harmaahaikaraa runsaslukuisempi. Hyvästä myyrävuodesta Pohjois-Suomessa kertovat esimerkiksi lukuisat havainnot tunturikihupoikueista elokuun mittaan.

Suomen ensimmäisen ruskosuulan ohella elokuun harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa arokotka Torniossa, töyhtökiuru Turussa, arotasku Helsingissä ja harmaasirkku Kristiinankaupungissa. Kangasalla pitkään viihtynyt punapäänarskukoiras on saanut seurakseen naaraan. Riuttatiiroja nähdään yhä päivittäin Suomenlahdella ja ensimmäiset nuoret punajalkahaukat on havaittu – vaeltaisiko niitä tänäkin vuonna joukoittain Suomeen?

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 25.8.