Lasten lintuviikko

Linturetki, jolla lintuja ei tarvitse tunnistaa

Lasten lintuviikko on lintutapahtuma perheille, päiväkodeille, kouluille ja muille lapsiryhmille. Tapahtuman tarkoituksena on tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen etsimällä merkkejä lintujen pesinnästä.

Kannustamme kaikkia lapsia ja aikuisia lähtemään yhdessä linturetkelle, osaamisesta riippumatta! Lintuja ei tarvitse tunnistaa ja kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan hienoja lintuaiheisia palkintoja.

Lasten lintuviikkoa vietetään 12.–18.5.2025. Tervetuloa mukaan!

Lasten lintuviikon retkellä ei tarvitse tunnistaa lintulajeja, vaan yhdessä havainnoidaan mitä linnut tekevät. Löytyykö pesinnän merkkejä? Lintujen pesintä kiehtoo sekä lapsia että aikuisia, ja pesinnän merkkien etsimisen voi ajatella vaikkapa hauskana salapoliisileikkinä. Tarjolla on runsaasti maksutonta materiaalia retken tueksi. Tapahtuma on maksuton ja ikärajaton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Toukokuussa monien lintujen pesimäaika on parhaimmillaan, ja lintuja on helppo nähdä ja kuulla kaikissa ympäristöissä. Retkelle voi siis lähteä minne vain, kuten puutarhaan, lähimetsään, joen rantaan tai vaikka vain koulun pihalle.

Mitä pesinnän merkkejä etsitään?

Ei haittaa, vaikka ette löytäisi yhtään pesää. Monenlaisia pesinnän merkkejä voi löytää, vaikka ei olisi lähelläkään pesää:

  • Lintu laulaa.
  • Lintu hakee tai kantaa pesämateriaalia (esim. oksa, heinä, sammal).
  • Lintu rakentaa pesää.
  • Lintu menee usein mahdolliseen pesäpaikkaan (esim. räystään alle).
  • Lintu hautoo pesässä (istuu paikoillaan)
  • Lintu kantaa ruokaa (esim. toukkia).
  • Lintu varoittelee tai hyökkäilee kohti petoa (esim. varista).
  • Pesä tai pönttö, josta kuuluu poikasten ääniä.
  • Poikasia, jotka ovat jo lähteneet pesästä.

Pesinnän merkkejä voi etsiä ja löytää, vaikkei tunnistaisi yhtään lintulajia! Katso lisätietoja materiaaleista.
lastenlintuviikko-piirros-palokärki-PetriKuhno

Osallistu palkintojen arvontaan


Ryhmä on mukana palkintojen arvonnassa ilmoittamalla Lasten lintuviikon retkihavainnoistaan verkkolomakkeella (avoinna tapahtuman aikana). Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Historia

Lasten lintuviikkoa on järjestetty vuodesta 2004 alkaen. Vuosittain tapahtumaan osallistuu useita tuhansia lapsia ja aikuisia. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi, Luontoliitto ja Natur och Miljö.