Lasten lintuviikko

Lasten lintuviikko on lintutapahtuma kouluille, päiväkodeille, perheille ja muille lapsiryhmille. Tapahtuman tarkoituksena on tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen etsimällä merkkejä lintujen pesinnästä. Kannustamme kaikkia lapsiryhmiä lähtemään linturetkelle, osaamisesta riippumatta! Lintuja ei tarvitse tunnistaa ja kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan hienoja lintuaiheisia palkintoja. Barnens fågelvecka finns nu också på svenska!

Lasten lintuviikkoa vietetään ensi vuonna 11.–17.5.2020. Tervetuloa mukaan!
Lasten lintuviikolla on myös kansainvälinen ulkoluokkapäivä, ja koululuokat saavat osallistua myös Suomen lasten metsäretkipäivänä.

Lasten lintuviikon retkellä ei tarvitse tunnistaa lintulajeja, vaan yhdessä havainnoidaan mitä linnut tekevät. Löytyykö pesinnän merkkejä? Lintujen pesintä kiehtoo sekä lapsia että aikuisia, ja pesinnän merkkien etsimisen voi ajatella vaikkapa hauskana salapoliisileikkinä. Tarjolla on runsaasti maksutonta materiaalia ryhmänvetäjän tueksi. Tapahtuma on maksuton ja ikärajaton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
Toukokuun lopulla monien lintujen pesimäaika on parhaimmillaan, ja lintuja on helppo nähdä ja kuulla kaikissa ympäristöissä. Retkelle voi siis lähteä minne vain, kuten puutarhaan, lähimetsään, joen rantaan tai vaikka vain koulun pihalle.

Mitä pesinnän merkkejä etsitään?

Ei haittaa, vaikka ette löytäisi yhtään pesää. Monenlaisia pesinnän merkkejä voi löytää, vaikka ei olisi lähelläkään pesää:

  • Lintu hakee tai kantaa pesämateriaalia (esim. oksa, heinä, sammal).
  • Lintu rakentaa pesää (esim. tikka hakkaa koloa).
  • Lintu varoittelee tai hyökkäilee kohti petoa (esim. varista).
  • Lintu menee usein mahdolliseen pesäpaikkaan (esim. räystään alle).
  • Lintu kantaa ruokaa (esim. toukkia).
  • Lintu hautoo pesässä (istuu paikoillaan)
  • Pesä tai pönttö, josta kuuluu poikasten ääniä.
  • Poikasia, jotka ovat jo lähteneet pesästä.

Pesinnän merkkejä voi etsiä ja löytää, vaikkei tunnistaisi yhtään lintulajia! Katso lisätietoja materiaaleista.
lastenlintuviikko-piirros-palokärki-PetriKuhno

Lasten lintuviikkoa on järjestetty vuodesta 2004 alkaen. Vuosittain tapahtumaan osallistuu useita tuhansia lapsia ja aikuisia. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö.