Lintuasemat

Lintuasemaelämä on lintuharrastajan unelmatila – vuorokaudet ympäri päivästä toiseen lintujen keskellä. Asemia on sisämaasta ulkosaaristoon. Lintuasemarakennuksetkin ovat kiehtovia. Signilskärin asema Ahvenanmaan Hammarlandissa toimii 1800-luvulta olevassa luotsien kotitalossa, Rönnskärillä, Lågskärillä ja Valassaarilla seisoo majakka. Kuulostaako unelmien täyttymykseltä?

Elä linnuille

Asemilla päivät ovat pitkiä: lintuja rengastetaan, lasketaan lepäilijöitä ja seurataan muuttoa. Käytännössä koko valoisa aika vietetään ulkona – rengastaja saa kiertää verkkoja vielä läpi yönkin, mikäli pöllöjä on liikkeellä. Pitkän uurastuksen päätteeksi keräännytään pitämään “iltahuuto”, jossa päivän havainnot kirjataan lintuasemalomakkeelle. “Huuto” voi venyä pikkutunneille, sillä kovan muutto- tai rengastuspäivän loppusummien laskeminen on hidasta silmät sirrillään. Sitten onkin jo seuraava aamu… Onneksi luontoemo muistaa lapsiaan sade- ja myrskypäivillä. Silloin nukutaan.

Lintujen ja nukkumisen lisäksi lintuasemat tarjoavat muitakin kokemuksia – jo erikoislaatuisen sijaintinsa tähden. Sään ja meren oikut käyvät ilmi saariasemilla. Kasvillisuus ja eläimistö on runsas. Asemat ovat hyvä paikka tutustua uusiin ihmisiin, ja sadepäivien ratoksi on keksitty kaikenlaista hulluttelua.

Sisämaasta ulkosaaristoon

Lintuasemat ovat eriluonteisia. Varsinkin Hangon lintuasema sekä Höytiäinen ja Tauvo ovat hyviä vaelluslintupaikkoja. Jurmoon ja Lågskärille eivät vaelluslinnut juuri uskaltaudu, mutta niille saattaa kirjaimellisesti sataa lintuja, mikäli huono sää yllättää meren päällä matkaavat siivekkäät. Lintuasemille osuu välillä myös erittäin harvinaisia lintuja. Asemilla lintuja näkee paljon, ja niitä voi tarkkailla läheltä. Lintuasemalla linnut oppii tuntemaan hyvin.

Lintuasematoiminta alkoi Suomessa jo 1920-luvulla, jolloin toimintansa aloittivat Signilskär Ahvenanmaan ja Ruotsin välissä sekä Aspskär itäisellä Suomenlahdella. 1960-luvun lopulta aina 1980-luvulle lintuasemat elivät kukoistuskauttaan – kaikki asemat olivat miltei aukottomasti miehitettyinä syys- ja kevätkaudet, muutamat melkein ympärivuotisesti. Parina viime vuosikymmenenä asematoiminta on ollut hiljaisempaa.

Suomen lintuasemat

BirdLife Suomi ylläpitää lintuasemaa Porvoossa Söderskärin ulkosaarilla. Söderskärillä on vuosikymmenten perinteet sekä arktisen muuton tarkkailupaikkana että pesimälintujen tutkimusasemana. Aseman toiminta keskittyy nykyään erityisesti lintujen muuton tarkkailuun.

Muita Suomen lintuasemia ylläpitävät BirdLife Suomen alueelliset jäsenyhdistykset. Jos asemalla ei ole omaa verkkosivua, yhteystietoja kannattaa kysyä alueen lintuyhdistykseltä tai BirdLife Suomen toimistolta.