Lapin suurruutujen retkeily

Osallistu lintuatlakseen retkeilemällä Lapissa kesällä 2023. Ilmoita retkeilystäsi suurruudulla, jotta muut tietävät, missä retkeilyn tarve on suurin! Nyt on hyvä aika etsiä myyränpurijoiden pesintöjä .**
Lappi muodostaa pinta-alaltaan ylivoimaisesti suurimman yksittäisen alueen lintuatlaksessa. Selvää on, että paikallisten harrastajien panos ei tällä harvaan asutulla alueella riitä pesimälinnuston kattavaan selvittämiseen, vaan alueella tarvitaan retkeilijöitä muualta Suomesta.
Lappi Kemijärveltä pohjoiseen on jaettu 50 x 50 kilometrin suurruutuihin, joita on 41. Täydellä suurruudulla on 25 atlasruutua. Lapissa atlaksen tavoitteena on, että kunkin suurruudun atlasruuduista 75 % on vähintään tyydyttävästi selvitetty. Yksikään suurruutu ei yltänyt tavoitteeseen vielä vuonna 2022. Lapin retkeilyä on siis tehostettava. Lisäksi muualta Lappiin saapuvien harrastajien atlasretkeilyä on tarpeen kartoittaa, jotta turvataan pesimälinnuston kattava selvitys ja vältetään päällekkäistä työtä.
Lapin retkeilyn ohjaamiseksi on luotu suurruutujen retkeilytaulukko.
Ilmoita, millä suurruudu(i)lla aiot kesällä itse tai retkiporukkasi kanssa retkeillä Lapissa! Ilmoitus on tieto muille, että kyseisellä suurruudulla retkeilee jo joku. Ilmoitus ei tarkoita sitä, että muut eivät voi retkeillä samalla ruudulla. Ilmoittaminen on vapaaehtoista, mutta se auttaa muita hahmottamaan atlashavaintojen tarvetta ja suunnittelemaan retkiään. Atlashavaintoja voi ja kannattaa tallentaa suurruudulta myös ilman etukäteen tehtyä ilmoitusta.
Ilmoita retkeilystäsi suurruudulla lähettämällä sähköpostia atlaskoordinaattoreille: lintuatlas@luomus.fi
Lisäämme tiedon retkeilytaulukkoon.
Tärkeimmät puutealueet (eli heikoimmin kartoitetut suurruudut) on listattu taulukossa punaisella värillä. Ne ovat kesän 2023 osalta seuraavat (suurruutujen numerot mainittu):
Länsi-Lappi (Kemijärvi, Kittilä, Pello, Rovaniemi, Sodankylä, Ylitornio): 2, 3, 8
Itä-Lappi (Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä): 10, 11, 16, 17
”Keski-Lappi” (Inari, Kittilä, Sodankylä): 15, 21, 22, 29
Käsivarren Lappi (Enontekiö) :25, 26
Pohjois-Lappi (Inari, Utsjoki): 36, 37, 40, 41
Otollisin ajankohta atlasretkelle on kesä–heinäkuussa, mutta varsin myöhäänkin kesällä on vielä hyvää aikaa etsiä poikueita. Tyydyttävään selvitysasteeseen pääsy edellyttää aktiivista ja monipuolista retkeilyä ruudun eri osissa ja biotoopeissa.
Oletpa retkellä missä päin Lappia tahansa, muista ilmoittaa kaikki kesän havaintosi atlakseen! Laajalla alueella jokaisesta havainnosta on apua. Lapissa retkeillessä kannattaa muistaa kirjata havainnot kaikista havaituista lajeista – myös niistä tavallisista lajeista. Hyvä tapa on kirjata ylös kaikki havaitut lajit pesimävarmuusindekseineen jokaiselta pysähdykseltä.
**Kesällä 2023 Luonnonvarakeskus ennustaa Ylä-Lappiin myyrähuippua. Nyt onkin tärkeää retkeillä alueella mahdollisimman kattavasti, jotta myyriä hyödyntävät pohjoiset pesimälajit, kuten piekana ja tunturikihu, saadaan kunnolla kartoitetuiksi.