Pääskyjen tunnistaminen

Räystäaspääsky ja haarapääsky. Kuvat Pertti Rasp ja Mauri Leivo.

Räystäspääsky vasemmalla, haarapääsky oikealla. Kuvat: Pertti Rasp ja Olli Saksela.

Pääskyt ovat pienehköjä (pituus n. 15 cm), virtaviivaisia, terävä- ja pitkäsiipisiä, nopeasti ja liihottelevasti lentäviä lintuja. Varsinkin haarapäskyn lento on erittäin sulavaa ja taidokasta. Lentäessään pääskyt hyödyntävät taitavasti ilmavirtauksia ja kykenevät äkillisiin käännöksiin ja syöksyihin.

Räystäspääsky on alta puhtaanvalkoinen, päältä sinikiiltoisen musta lukuun ottamatta valkoista laikkua pyrstön ja selän välissä. Haarapääsky on puolestaan päältä kokonaan sinikiiltoisen musta, alta puhtaanvalkoinen lukuun ottamatta kurkun laajaa punaruskeaa laikkua ja sitä reunustavaa sinimustaa rintavyötä. Sukupuolet ovat kummallakin lajilla kutakuinkin samannäköiset.

Haara- ja räystäspääskyn erottaa toisitaan myös pyrstön pituudesta: haarapääskyllä pyrstön reunasulat ovat pidentyneet hyvin pitkiksi ohuiksi jouhiksi, kun taas räystäspääskyllä pyrstö on selvästi lyhyempi ja jouheton, vaikkakin selvästi lovipäinen.

 

Lentävät räystäs- ja haarapääsky yläpuolelta. Kuvat: Mauri Leivo ja Pertti Rasp.

Lentävät räystäspääsky (vasen) ja haarapääsky yläpuolelta. Kuvat: Mauri Leivo.

Lentävät räystäs- ja haarapääsky alapuolelta. Kuvat: Mauri Leivo ja Pertti Rasp.

Lentävät räystäspääsky (vasen) ja haarapääsky alapuolelta. Kuvat: Mauri Leivo.

Räystäspääskyn äänet ovat lyhyitä, melko teräviä, kuivan surahtavia ja varsin vaihtelevia. Tyypillinen lentoääni on prt tai prrit-prrit, varoitusääni puolestaan terävä korkea tsieer. Laulu on vaatimatonta lyhyttä kutsuäänimäistä visertelyä. [Kuuntele]

Haarapääskyn äänet ovat terävämpiä ja kirkkaampia, ei-surahtavia. Tyypillinen ääni on kuulas, aika korkea vit-vit, varoitusääni hyvin terävä ja hätäinen tsi-viit. Laulu on taidokkaan ja mukavan kuuloista, nopeatempoista lavertelua, joka saattaa kestää pitkään. [Kuuntele]

[edellinen] [seuraava]