Jalohaikara runsastuu nopeasti

Jalohaikaroita. Kuva: Micha Fager.

Lähes kurjen kokoinen kosteikoilla viihtyvä täysin valkoinen jalohaikara tulee Suomessa yhä useammin lintuharrastajien kiikariin. Sen havaintomäärät ovat viime vuosina selvästi kasvaneet. Tänä vuonna jalohaikaroita on havaittu erityisen paljon.

Lintuharrastajien Tiira-lintutietopalveluun kirjaamien havaintojen valossa jalohaikaran runsaus on moninkertaistunut vuosikymmenessä. Vuonna 2006 Tiiraan kirjattiin 21 havaintoa ja vuonna 2010 jo 44 havaintoa jalohaikarasta. Vuodelta 2018 havaintoja kirjattiin yli 1500. On ilmeistä, että vuoden 2019 havaintomäärästä tulee vielä suurempi.

Aiemmin havainnot koskivat lähes poikkeuksetta yksittäisiä lintuja. Viime vuosina jalohaikaroita on voinut nähdä kerralla useampiakin. Ensimmäisen kerran vähintään kymmenen jalohaikaraa havaittiin Porissa syksyllä 2014, jolloin samalla paikalla kahlaili 14 haikaraa. Seuraavan kerran kymmenen linnun raja rikkoutui syksyllä 2017, peräti neljästi. Syksyllä 2018 havaittiin ensi kertaa yli 20 jalohaikaraa, kun Porissa kalasteli 22 haikaran porukka.

Tämän vuoden ensimmäinen suurparvi havaittiin jo keväällä, kun 24 haikaran parvi ilmaantui Suomen ilmatilaan Porvoossa toukokuun puolivälissä. Parvi jatkoi rannikkoa itään Venäjälle. Syksyllä kiikaroitiin jälleen ennen näkemätöntä, kun Kotkassa ja Haminassa havaittiin sama 44 jalohaikaran parvi elokuun kuudes päivä. Tänä syksynä upeasta jalohaikarasta tulee tutumpi yhä useammalle suomalaiselle, sillä niitä voi havaita pitkälle syksyyn.

Jalohaikara pesi Suomessa ensi kerran kesällä 2018. Lajin runsastuminen on osa laajempaa ilmiötä. Jalohaikaramäärät ovat jo pitkään kasvaneet Suomen lähialueilla erityisesti Baltian maissa, mutta myös Ruotsissa. Virossa voi havaita jo satakin jalohaikaraa samalla paikalla. Joko ensi vuonna Suomessa havaitaan yli 50 haikaran parvi?

Jalohaikaroiden todellista yksilömäärää on hyvin vaikea eritellä, koska haikarat vaihtavat paikkaa yleisesti. Runsautta on kuvattu käyttämällä yksikkönä kunkin lintuyhdistyksen alueelta jokaisen kuukauden suurinta Tiiraan kirjattua yksilömäärää.

Jalohaikaran havaitsee todennäköisimmin huhti–toukokuussa tai elo–syyskuussa.