Näädältä suojattu linnunpönttö

Tämä teksti perustuu lintuharrastaja Jouni Riihimäen kokemuksiin, joista on julkaistu lehtijuttu vuonna 2020*. Jounin ideoimat metallilevyllä suojatut pöntöt estivät tehokkaasti näädän vierailuja telkän, isokoskelon ja lehtopöllön pöntöissä. Otamme mielellämme vastaan myös muita havaintoja pesintöjen onnistumisista suojatuissa pöntöissä!

Näätä on ikävä vieras pöntöissä pesiville linnuille. Taitavana kiipeilijänä pienikokoinen peto pääsee varsin helposti pönttöihin, jotka se tyhjentää niin munista kuin poikasistakin. Näätä on myös oppivainen ja lintujen makuun päässyt yksilö voi kiertää säännöllisesti samoja pönttöjä helpon saaliin toivossa. Näädän aiheuttamat pesätuhot ovatkin tuttuja etenkin helmipöllörengastajille.

Näädän pääsyn pönttöön voi estää lisäämällä pöntön kattoon ja etuseinään metallilevyt. Näädän kynnet eivät saa otetta sileästä metallista. Tekemällä levyistä pönttöä selvästi leveämmät estetään myös näädän pääsy pönttöön kiertämällä.

Metallilevyjen olisi hyvä olla ainakin 10 senttiä varsinaista pönttöä leveämmät (katso kuvat). Pöntön suuaukon kohdalla metallilevyssä olevan reikä kannattaa tehdä noin sentin varsinaista suuaukkoa suuremmaksi, jolloin terävä metallireuna ei ulotu suuaukolle asti.

Materiaalina voi käyttää esimerkiksi alumiinia tai sinkittyä peltiä. Muovipinnoitetusta pellistä näätä voi saada otteen, joten sitä ei tule käyttää. Suuaukon tekeminen onnistuu rasiaporalla ja metallilevyjen kiinnitys pönttöön pienillä ruuveilla. Metallipinnan voi halutessaan myös maalata spraymaalilla haluamansa väriseksi.

Ripustaessa kannattaa suunnata pönttö niin, ettei näätä pääse sinne hyppäämällä.

* Jouni Riihimäki: Näädänkestävä pöllönpönttö. Lintuviesti 4/2020 (s.34–37). Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys.

Metallilevyllä vahvistettu pönttö. Huomaa, että metallilevy ulottuu varsinaista kattoa pidemmällä ja leveämmälle. Kuva: Jouni Riihimäki.

Suojattu pönttö ripustettuna. Kuva: Jouni Riihimäki.

 

Metallilevy on kiinnitetty pönttöön pienillä ruuveilla. Huomaa, että metallilevyyn tehty aukko ei ulotu pöntön suuaukon reunaan asti. Kuva: Jouni Riihimäki.