Osallistuminen Pihabongaukseen

Pihabongaajat. Kuva: Tero Nordström

Pihabongaus on avoin tapahtuma kaikille linnuista kiinnostuneille!

Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa:

 • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla kotipihalla tai muussa sopivassa paikassa tammikuun viimeisenä viikonloppuna joko lauantaina tai sunnuntaina.
 • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
 • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
 • Ilmoita havaintosi tälle sivulle avattavalla verkkolomakkeella. Ilmoitusaika vuodelta 2024 on päättynyt.
 • Yhdeltä paikalta ilmoitetaan havainnot vain kerran (ei siis esimerkiksi erikseen lauantaina ja sunnuntaina).
 • Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla: BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on lintuhavaintojen lisäksi oltava havainnoijan nimi, osoite ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta (päivä ja kellonaika) ja havainnoijien määrä.

Seuraavan kerran pihabongataan 25.–26.1.2025. Tutustu materiaaleihin.

På svenska

Opettajille: osallistu luokkasi kanssa Pihabongaukseen tapahtumaa edeltävällä viikolla.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voinko laskea myös linnut, jotka eivät ole pihallani?

Kyllä. Voit laskea ja ilmoittaa kaikki linnut, jotka havaitset tarkkailupaikaltasi – esimerkiksi kauempaa kiikarilla nähdyt tai ylilentävät linnut.

Kelpaavatko äänihavainnot?

Kyllä, mutta laskemisessa pitää olla tarkkana, jos sekä näet että kuulet saman lajin yksilöitä. Merkitse aina suurin yksilömäärä, jonka havaitset samanaikaisesti. Älä arvioi todellista määrää.

Miksi vain tunnin havainnot lasketaan? Lajeja tulisi enemmän, jos laskenta-aika olisi pidempi.

Tunti on sopiva aika, jonka kiireisempikin lintujen ystävä ehtii havainnoida, mutta josta saadaan riittävän kokoinen otos pihalla käyvistä linnuista. Jos havaintoja kerättäisiin vaikka koko päivän ajalta, havainnointiteho vaihtelisi paljon enemmän kuin yhden tunnin aikana. Kun laskenta toistetaan joka vuosi samalla tavalla ja tuloksia vertaillaan vuosien välillä, saadaan luotettavaa tietoa lintukantojen muutoksista.

Voinko ilmoittaa samalta paikalta useiden eri tuntien havainnot?

Pihabongauksen tarkoituksena on kerätä yhden tunnin otos havaintoja. Samalta paikalta ilmoitetaan havainnot vain yhden tunnin ajalta, jotta havainto-aineisto pysyy vertailukelpoisena. Ilmoitettavan tunnin saa kuitenkin valita viikonlopun ajalta vapaasti.

Kannattaako osallistua, jos havaitsee vain pari tavallista lintua, tai jos ei havaitse yhtään lintua tunnin aikana?

Kyllä. Myös lintujen vähyys on arvokas tieto, joka kannattaa ilmoittaa. Havainnot myös tutuista ja tavallisista lajeista ovat tärkeitä, sillä myös niistä tarvitaan havaintoaineistoa. Koskaan ei voi tietää, mikä laji vähenee tai runsastuu tulevaisuudessa, tai mihin muihin kysymyksiin tietoa joskus tarvitaan. Lisäksi osallistumalla olet tietenkin mukana palkintojen arvonnassa.

 

#pihabongaus

Jaa pihabongaustunnelmia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #pihabongaus

 

Palkinnot

Kaikkien Pihabongaukseen osallistuvien kesken arvottiin seuraavat palkinnot:

 • 1 kpl yhden viikon mökkimajoituspaketti Ylläksen Yöpuussa (sisältäen rantasaunan) neljälle hengelle: Marja Summanen (Aura)
 • 10 kpl Linnut-lehden vuosikertoja: Teuvo Fagerström (Rovaniemi), Riikka Häkkinen (Raisio), Liisa Kinnunen (Suomussalmi), Pia Koivumäki (Kokkola), Leena Korhonen (Äänekoski), Emma-Lotta Kuokka (Kotka), Olli Matala (Raahe), Eija Pihlainen (Jyväskylä), Raimo Pylvänäinen (Kotka) ja Veikko Tossavainen (Heinola)
 • 10 kpl BirdLife-jumppareppuja: Linus Backlund (Vöyri), Osku Kannusmäki (Nurmijärvi), Leila Kyynäräinen (Uusikaupunki), Matti Laakso (Helsinki), Riitta-Leena Leinonen (Kaarina), Seija Liikkanen (Virolahti), Anu Reunanen (Eurajoki), Irja Skyten-Suominen (Kustavi), Markku Säteri (Somero) ja Eila Vahvaselkä (Kuopio)
 • 10 kpl BirdLife-pipoja: Pasi Karjalainen (Rovaniemi), Jukka Laine (Espoo), Marianne Loo (Mustasaari), Marja Malmberg (Kankaanpää), Riitta Narikka (Espoo), Markku Salmela (Jämsä), Sari Siitonen (Espoo), Mailis Svahn (Viitasaari), Armi Uljua (Tornio) ja Peter Örthén (Vantaa)
 • 10 kpl lintukorttipelejä: Emmi Ikäheimo (Turku), Markku Kallioinen (Uusikaupunki), Juhani Kiltinen (Keuruu), Päivi Kuusisto (Kaarina), Mervi Martikainen (Oulu), Ulla Nieminen (Hämeenlinna), Kirsi Rokkanen (Sauvo), Sinikka Ruotsalainen (Sastamala), Minna Vastela (Sipoo) ja Laura Vuokko (Lohja)
 • 10 kpl Lintumme laulavat – Kesän lintuja -CD-levyjä: Micha Fager (Vantaa), Pertti Hannukainen (Mikkeli), Jaana Ihme (Lappeenranta), Raija Itkonen (Rautalampi), Päivi Kinnunen (Pornainen), Maija Koivulehto (Lappeenranta), Eeva Kosela (Orivesi), Timo Muinonen (Helsinki), Veera Silenius (Jyväskylä) ja Esko Viitanen (Espoo)
 • 10 kpl BirdLifen havaintovihkoja: Marja Ahola (Kirkkonummi), Kauko Alardt (Lumijoki), Leena Haanpää (Paimio), Isto Hantila (Helsinki), Ulla Norrbo (Isojoki), Paavo Ojala (Jämsä), Heikki Salimäki (Vöyri), Eija Silventoinen (Ivalo), Anssi Tiisala (Lahti) ja Marita Tuhkanen (Tampere)