Joutsenbongaus 2014

Suurimmat Joutsenbongauksessa 2014 ilmoitetut kuntakohtaiset yksilömäärät.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.10.2014 järjestetyssä Joutsenbongauksessa selvitettiin kolmatta kertaa Suomessa syysmuutolla levähtävien joutsenten lukumäärä ja kerättiin tietoja joutsenille vaarallisista sähköjohdoista. Havaintoja ilmoitettiin kaikkiaan 3 300, ja näiden mukaan Joutsenbongauksessa havaittiin noin 57 600 laulujoutsenta.

Havaintoja saatiin koko maasta Ahvenanmaalta Enontekiölle. Eniten laulujoutsenia havaittiin Pohjanmaalla ja Hämeessä. Pohjois-Pohjanmaalla laskettiin noin 8 400 laulujoutsenta ja yli 5 000 yksilön päästiin myös Pirkanmaalla, Suomenselällä ja Keski-Pohjanmaalla. Itäisestä Suomesta joutsenia löydettiin selvästi viime vuotta vähemmän. Lapista (2 600 yksilöä) joutsenet olivat suureksi osaksi jo lähteneet, ja toisaalta esimerkiksi Uudellemaalle (3 200) lajin pääjoukot saapuvat vasta myöhemmin syksyllä.

Suomen kunnista Hämeenlinnassa ja Uudessakaarlepyyssä havaittiin vähintään 1 500 joutsenta. Tuhannen linnun raja ylitettiin myös Alavudella, Kouvolassa, Kokkolassa, Lumijoella, Oulussa, Sastamalassa ja Torniossa. Suurimmat yksittäiset kerääntymät havaittiin Oulun Oulunsalossa (noin 1 000 yksilöä), Vaasan Söderfjärdenillä (799) ja Uudenkaarlepyyn Munsalassa (726).

BirdLife Suomi arvioi tulosten perusteella, että laulujoutsenen syyskanta kasvaa edelleen ja lienee nyt noin 70 000 yksilöä. Syyskanta muodostuu meillä pesivistä pareista ja niiden poikasista, pesimättömistä esiaikuisista linnuista ja Suomen kautta muuttavista Venäjän joutsenista.