Koskikaran talvilaskenta 4.–12.2.

Koskikara. Kuva: Micha Fager

1980-luvulla koskikaran Suomen talvikannaksi esitettiin 5 000–8 000 yksilöä. Talvisten koskikarojen arvellaan meillä sittemmin vähentyneen. Monella perinteisellä koskikarapaikalla määrät ovat selvästi pienentyneet, ja muutamissa tuoreissa alueellisissa kartoituksissa ei ole enää päästy viime vuosituhannen lukuihin. Nyt karat lasketaan koko Suomessa!

Helmikuussa lasketaan tehostetusti

Tämän talven tavoitteena on selvittää, paljonko koskikaroja Suomessa nykyään talvehtii. Karahavaintoja kerätään koko talven ajan, mutta erityisen tehokkaasti karoja on tarkoitus etsiä 4.–12.2.2017. Helmikuun alussa jäätä on todennäköisesti eniten, jolloin karat ovat helpoiten löydettävissä. Jo pidentynyt päivä helpottaa sekin helmikuista laskentaa.

Koskikara on helppo tuntea ja varsin helppo havaita. Osallistu sinäkin laskentatalkoisiin!

Näin osallistut

  • Tallenna kaikki talven koskikarahavainnot Tiiraan (www.tiira.fi)!
  • Jos retkeilet laskenta-aikana 4.–12.2., tarkista, onko oman alueesi lintuyhdistyksellä lista laskentakohteista. Ilmoita yhdistykselle, jos aiot laskea jonkin listan kohteista.
  • Tarkista laskentakohde huolella mielellään rantoja pitkin kävellen. Esimerkiksi silloilta tähyillessä karat jäävät helposti huomaamatta.
  • Ilmoita havaintojen paikat Tiiraan mahdollisimman tarkkaan, ja vältä esimerkiksi pitkien jokiosuuksien summien ilmoittamista. Kerro lisätiedoissa, miten kattavasti kohde on tarkastettu.
  • Tärkeää on ilmoittaa myös, jos karoja ei ole havaittu huolellisesta tarkastuksesta huolimatta. Tällöin Tiiraan ilmoitetaan lukumääräksi 0.
  • Karahavaintoja voi ilmoittaa myös osoitteeseen koskikara(ät)birdlife.fi