Kultasirkku

Kultasirkku. Kuva: Jari Peltomäki

Suomen kultasirkkukanta oli 1970- ja 1980-luvuilla muutamia satoja pareja. 1990-luvun lopulla kannan arvioitiin taantuneen noin sataan pariin. Sitten kultasirkut loppuivat. Laji on havaittu Suomessa viimeksi vuonna 2007. Kultasirkun punaisen kirjan luokka on Suomesta hävinnyt. Häviämisen syyt eivät löydy Suomesta, vaan talvehtimisalueilta Kaakkois-Aasiasta.

Vuosituhannen vaihteessa Venäjälle keskittyvä Euroopan kultasirkkukanta arvioitiin vähintään 20 000 pariksi. Uusin arvio on vain 60–300 paria. Valtaosa maailman kultasirkuista pesii Aasiassa, missä myös on todettu lajin vähentyneen voimakkaasti ja levinneisyysalueen pienentyneen.

Kultasirkun vähenemisen taustalla näyttäisi olevan lajin massiivinen pyydystäminen Kiinassa. Kultasirkut kerääntyvät suuriin parviin, josta niitä pyydetään edelleen ruoaksi – vaikka pyynti on ollut kiellettyä vuodesta 1997. Lajin globaali uhanalaisuusluokka on äärimmäisen uhanalainen.

BirdLife toimii kultasirkun sukupuuton estämiseksi muun muassa valistamalla ja laatimalla toimenpidesuunnitelmaa lajin pelastamiseksi.

Lue lisää BirdLife Internationalin sivulta.