Mitä ruokaa tarjolle?

Pyrstötiainen. Kuva: Petri Vainio

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaakin voi kokeilla.

Kuorettomat auringonkukansiemenet vaikuttavat kalliimmilta kuin kuorelliset, mutta niillä on kiistaton etu: linnut voivat hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä roskaa synny.

Pähkinät ovat suurta herkkua useille linnuille, mutta jos pähkinää ei ole tarjolla pieneksi murskattuna, jää se kokonaisena monelta lajilta syömättä.  Pähkinät voi murskata tehosekoittimessa ja siivilöidä hienontamisen yhteydessä syntynyt maapähkinäjauho erilleen. Jauhoa ei kuitenkaan pitäisi linnuille syöttää, koska se kostuu hyvin helposti, ja vettynyt ruoka on huonoa ravintoa linnuille. Murskaus käy hyvin myös esimerkiksi liha- tai perunanuijalla.

Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät myöskään yleensä syö ruista tai riisiä. Emme suosittele leivän tai leivänmurujen tarjoamista lintulaudalla, koska vaikka leipä täyttää vatsat, ei se ole linnuille kovin ravitsevaa.

Ruokinnalla tai sen läheisyydessä olisi hyvä olla tarjolla myös hienoa hiekkaa, jota linnut tarvitsevat lihasmahaansa ruoan jauhaantumisen edistämiseksi.

”Lempiruoat” vaihtelevat lajeittain:

 

  auringonkukansiemen maapähkinä rasva ja tali kaura ja hirssi hedelmät ja marjat
Tiaiset: talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, lapintiainen X X (pienille lajeille murskeena) X
Siemensyöjät: punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli, urpiainen, pähkinänakkeli X X (osalle murskeena)
Keltasirkku X (kuoreton) X
Varpunen, pikkuvarpunen X X (murskeena) X X
Punarinta X (kuoreton) X (murskeena) X X
Mustarastas, räkättirastas X (murskeena) X
Tilhi X
Tikat: käpytikka, pikkutikka, harmaapäätikka, valkoselkätikka X
Fasaani, peltopyy X
Varislinnut: kuukkeli, närhi, varis, harakka, pähkinähakki X X X