Lintulaskijatapaamiseen osallistui lähes 100 laskennoista kiinnostunutta

Vuoden lintulaskija 2021: Pentti Rauhala. Kuva: Jouko Kärkkäinen

Jo kuudes lintulaskijoiden tapaaminen järjestettiin lauantaina 13.2.2021 etäyhteyksin. Tapaamisen järjestivät BirdLife Suomi ja Luonnontieteellinen keskusmuseo. Kiinnostus lintulaskentoihin ylitti kaikki odotukset: tapaamiseen ilmoittautui lähes 100 henkilöä, ja enimmillään esityksiä oli yhtä aikaa seuraamassa noin 80 laskennoista kiinnostunutta!

Tapaamisen anti oli jälleen monipuolinen. Esityksissä käsiteltiin laskentatulosten merkitystä, käyttöä ja niistä tehtyjä tieteellisiä julkaisuja sekä kansallisesti että kansainvälisesti, laskentojen tuloksia ja kokemuksia erilaisista laskennoista, harrastajia kiinnostavia tulevia laskentaponnistuksia (mm. Suomen neljäs lintuatlas), tulosten ilmoittamista helpottavia tallennusjärjestelmiä sekä kokemuksia ja ajatuksia siitä, miten saada mukaan uusia laskijoita. Esityksistä myös keskusteltiin vilkkaasti.

Vuoden lintulaskijaksi valittiin mittavan uran linnustonseurannassa tehnyt Pentti Rauhala Kemistä. Pentti on todella pitkän linjan lintulaskija, joka on tehnyt ensimmäiset talvilintulaskentansa jo 1950-luvulla – sen jälkeen onkin kertynyt yli 500 laskentaa. Saaristolinnuston seurantaa Pentti on tehnyt kuudella eri vuosikymmenellä. Hän on myös laskenut yli 100 pesimäaikaista linjaa ja opastanut uusia harrastajia laskentojen pariin. Viimeisenä muttei vähäisimpänä: Pentti on kirjoittanut kaksi kattavaa teosta Kemin-Tornion seudun linnustosta.

Tapaamisen esitykset pdf-tiedostoina: