Satelliittiräyskien muuttoa seurattiin 2016-2017

Räyskä. Kuva: Micha Fager.

BirdLife on mukana tutkimuksessa, jossa kerätään tietoa suomalaisten räyskien liikkeistä. Hankkeessa asennetaan gps-paikantimia Suomen etelä- ja länsirannikolla pesiville aikuisille räyskille. Vuonna 2015 paikantimen sai viisi räyskää ja vuonna 2016 kaksitoista. Useimpien lintujen paikannustiedot voidaan lukea vasta niiden saavuttua pesimäluodolla sijaitsevan tukiaseman läheisyyteen, mutta muutaman räyskän lähetin välittää sijainteja myös puhelinverkon välityksellä.

Tällä sivulla kerrotaan kahden länsirannikolla Suupohjassa kesällä 2016 pesineen räyskän muuttomatkasta vuosina 2016–2017.

Räyskähanketta johtaa dos. Patrik Byholm (Yrkeshögskolan Novia), ja yhteistyökumppaneina mukana ovat BirdLife Suomi ja Metsähallitus. LUOMUS tarjoaa karttapalvelut. Hanketta ovat rahoittaneet Sophie von Julinin säätiö, Svenska kulturfonden ja Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

 

Pienikokoinen paikannuslaite kiinnitetään linnun selkään. Kuvassa on Porvoon ulkosaaristossa pesivä räyskäkoiras “Martti”. Kuva: Patrik Byholm.

 

Satelliittiräyskät Lena ja Per

Kaskisissa toukokuussa 2016 lähettimen saanut naaraslintu Lena oli rengastettu poikasena Pyhärannassa 14.6.1998.  Linnun elämä todennäköisesti päättyi talvehtimialueella Malissa tammikuussa 2018. Lena eli siis lähes 20-vuotiaaksi.

Koiraslintu Per sai lähettimen kristiinankaupunkilaisella pesimäluodollaan toukokuussa 2016. Per on rengastettu maastopoikasena 15.6.2001 Uudenkaupungin saaristossa. Lähettimen lisäksi Perin tunnistaa  myös keltaisesta lukurenkaasta.

Satelliittiseuranta päättynyt

Perin lähetin lakkasi toimimasta vuoden 2017 marraskuussa eikä ole käynnistynyt enää sen jälkeen. Lena taas kohtasi kaikesta päätellen elämänsä lopun tammikuussa 2018 talvehtimisalueellaan Malissa: lähetin (ja lintu) lakkasi liikkumasta ja lähettimen välittämät lämpötilaluvut laskivat. Kuolinsyy ei ole tiedossa.

Satelliittiräyskien kesä ja syysmuutto 2017

Syyskuun alussa enää harva räyskä löytyy Suomen rajojen sisältä ja myös lähetinräyskät ovat jättäneet Suomen kesämaisemat taakseen. Kesällä sekä Lena että Per saivat kokea hetkellisen perheonnen, mutta molempien pesintä epäonnistui saalistuksen seurauksena viimeistään lentopoikasvaiheessa. Sen jälkeen molemmat linnut viettivät vielä hetken pesimäsaarten läheisyydessä.

Lena aloitti muuton 28.7. ja lensi nopeasti Baltian ja Valko-Venäjän yli saapuen tuttuihin maisemiin Dnepr-joen mutkalle Ukrainaan jo 30.7. Täällä Lena viihtyi lähes kaksi kuukautta suunnaten sen jälkeen edellisvuotiselle talvehtimisalueelleen Maliin.

Per lähti liikkeelle 8.8. Vierailtuaan ensin Riianlahden maisemissa Latviassa Per saapui 15.8. Tonavan suistoon Romanian ja Ukrainan rajalla. Pysähdys jokisuistoon jäi kuitenkin melko lyhyeksi, ja 24.8. Per olikin ehtinyt jo viime vuoden talvehtimisalueelleen Port Saidin ympäristössä Egyptissä.

 

Kevätmuutto 2017

Per lähti Pohjois-Egyptistä 27.3. suunnaten Välimeren ja Turkin yli kohti syksyltä tuttua Tonavan suistoa. 12.4. Per oli jo saapunut Itämerelle ja oli enää muutaman sadan kilometrin päässä pesimäpaikaltaan.

Lena suuntasi jo 11.3. Niger-jokea pitkin koilliseen. Toden teolla muutto käynnistyi 4.4. iltapäivällä, jolloin edessä oli peräti 4 500 kilometrin yhtenäinen siirtymä Tonavan suistoon. Matkaan kului noin 2,5 vuorokautta.

Molemmat räyskät olivat saapuneet pesimäpaikoilleen 21.4.

 

Lenan talvi

Lena viettää talvensa räyskien tunnetuimmalla talvehtimisalueella: Nigerjoen sisämaadeltalla. Päivät kuluvat seesteisissä merkeissä kosteikolla kalastaen tai lepäillen.

 

Perin talvi

Perin talvehtimisalue on Port Said Egyptin pohjoisrannikolla. Siinä missä Lena talvehtii hyvin luonnontilaisella alueella, Per viihtyy vilkkaan satamakaupungin ja riisiviljelmien ympäristössä.

 

Syysmuutto 2016

Lena ja Per jättivät pesimäluotonsa heinäkuussa poikasten tultua lentokykyisiksi. Per muutti varsin ripeästi Riianlahden kautta Tonavan suistoon, mistä siirtyi parin viikon päästä talvehtimisalueelleen Egyptiin saapuen sinne jo 21.8.

Lena muutti heinä–elokuun vaihteessa Peipsijärven kautta Ukrainan Dnepr-joelle, mihin asettui yli kahdeksi kuukaudeksi. Ukrainasta lintu suuntasi lounaaseen Maltan kautta Tunisiaan, ja pienen välitankkauksen jälkeen edessä oli Saharan ylitys. Talvehtimisalueelleen Maliin Lena saapui 24.10.

 

Tietoa räyskästä

Räyskä (Hydroprogne caspia) on maailman suurin tiiralaji. Se on kosmopoliitti eli pesii kaikilla mantereilla, mutta EU:n alueella pesiviä räyskiä on ainoastaan Itämerellä. Itämeren räyskäkanta on luokiteltu uhanalaiseksi.

Suomessa räyskiä pesii vähän yli tuhat paria. Valtaosa (90 %) Suomen räyskistä pesii noin kymmenessä suuryhdyskunnassa, loput yksittäispareina muiden lokkilintujen seassa. Pesimäaikaan räyskiä tavataan kaikkialla rannikollamme, Perämeren perukasta Itäiselle Suomenlahdelle. Räyskä munii 2–3 munaa, jotka kuoriutuvat kesäkuun alussa. Poikaset saavuttavat lentokyvyn reilu kuukausi myöhemmin.

Sisämaassa räyskä ei pesi, mutta heinä–elokuussa osa maamme räyskistä kalastelee suurilla järvenselillä ennen muuttomatkan alkua. Lajin talvehtimisalueet sijaitsevat Afrikassa.