Kuikkien satelliittiseuranta

BirdLife Suomen kuikkatyöryhmän satelliittiseurantahankkeessa selvitetään suomalaisten kuikkien muuttoreittejä, talvehtimisalueita ja pesimäaikaista liikkumista. Hankkeen kaksi ensimmäistä kuikkaa varustettiin lähettimillä Etelä-Savossa elokuun lopussa 2015.

Lahja1

Suomen kautta aikojen ensimmäinen satelliittikuikka “Lahja” on Kangasniemellä pesivä aikuinen yksilö.

Rurik1

Nuori kuikka “Rurik” sai lähettimen päivää Lahjaa myöhemmin. Rurik syntyi Mikkelissä kesällä 2015.

Satelliittikuikkien tarina

Satelliittikuikkien syysmuutto syksyllä 2015. Punainen = aikuinen lintu “Lahja”, sininen = nuori lintu “Rurik”.

29.4.2016 Lahja on palannut pesimäjärvelleen! Kevätmuuton reitti jäi nyt harmillisesti hämärän peittoon, mutta tärkeintä on, että lintu on kunnossa. Lahja jää nyt eläkkeelle satelliittikuikan tehtävästään, ja hanke jatkuu toivottavasti jonain päivänä uusien satelliittikuikkien muodossa.

1.3.2016 Viimeiset paikannukset Lahjasta saatiin 11.2., jonka jälkeen lähetin hiljeni. Lämpötila- ja aktiivisuusdatassa ei havaittu mitään poikkeuksellista ennen viestien tulon loppumista, joten linnulla on ollut kaikki kunnossa. On mahdollista, että lähetin on tullut elinkaarensa päähän. Myös satelliittikaakkureille Pohjanmerellä asennetut saman valmistajan lähettimet lopettivat toimintansa noin puolen vuoden kuluessa. Jännityksellä odotetaan, palaako Lahja keväällä pesimäjärvelleen.

9.2.2016 Lahja viihtyi pienellä alueella Sinopin niemimaan tuntumassa peräti puolentoista kuukauden ajan. Johtuiko pitkä paikallaanolo sulkimisesta ja siksi rajoittuneesta lentokyvystä? Viimeiset tiedot viittaavat Lahjan lähteneen jälleen liikkeelle: muutamassa päivässä lintu on siirtynyt noin 75 kilometriä itäkoilliseen. Vettä linnun alla on nyt yli 2 kilometriä.

Rurikin kohtalosta saatiin varmuus, kun Rengastustoimistoon tuli tieto, että lintu on löytynyt kuolleena Odessan edustalta uudenvuoden aatonaattona. Löydön yksityiskohdat eivät ole tiedossa, joten kuolinsyy jää toistaiseksi hämärän peittoon.

21.1.2016 Lahja lienee viimein löytänyt mieluisan talvehtimispaikan. Paikannukset ovat jo lähes kuukauden ajan tulleet pieneltä alueelta Turkin pohjoisrannikolta, Sinopin niemimaan tuntumasta. Päivittäiset siirtymät ovat tyypillisesti muutamia kilometrejä. Paikannusten ääripäiden väli on noin 30 kilometriä, ja kauimmillaan Lahja on ollut noin 15 kilometrin päässä rannikosta.

8.1.2016 Rurikin lähetin on vaiennut. Viimeiset paikannukset saatiin 23.12. aivan Odessan edustalta. Tämän jälkeen on tullut vain muutama epätäydellinen viesti, joiden sisältämän sensoridatan perusteella lintu on todennäköisesti kuollut. Ennen paikannusten loppumista linnun käyttäytymisessä ei havaittu mitään poikkeuksellista, joten Rurik lienee joutunut onnettomuuden uhriksi.

Lahja viihtyy edelleen Turkin rannikolla. Päivittäiset siirtymät voivat olla talvellakin pitkiä: 21.12. lintu eteni länteen noin 200 kilometriä! Viimeiset kaksi viikkoa Lahja on kuitenkin pysytellyt varsin pienellä alueella Ayancikin kaupungin edustalla, keskimäärin vain 5 kilometrin etäisyydellä rannikosta.

18.12.2015 Kuikat viettävät talveaan Mustallamerellä varsin erilaisissa merkeissä. Lahja on jatkuvasti liikkeellä, ja siirtymät ovat pitkiä: viimeisen kahden viikon aikana lintu on edennyt yli 500 kilometriä itään Turkin rannikkoa seuraten. Rurik puolestaan liikkuu melko pienellä alueella Tonavan suiston edustalla ja pysyttelee yhä varsin matalissa vesissä.

3.12.2015 Rurik on vihdoin saapunut Mustallemerelle! Maanantaina 30.11. paikannukset tulivat vielä aivan rannikon tuntumasta, mutta pikkuhiljaa lintu on lipunut ulommas ja kalastelee nyt noin 50 kilometrin etäisyydellä rannasta, Lahjasta poiketen kuitenkin hyvin matalissa vesissä.

Lahja on siirtynyt yhä kauemmaksi etelään ja lähestyy jo Turkin rannikkoa. Vettä linnun alla on noin 2 kilometriä.

27.11.2015 Vietettyään lähes kolme viikkoa Kiovan tekoaltaalla Rurik lähti jälleen liikkeelle ja lähestyy pikkuhiljaa Mustaamerta. Keskiviikkoaamuna 25.11. paikannukset tulivat 100 kilometriä etelämpää Kanivin tekoaltaalta, ja seuraavana iltapäivänä oltiinkin jo Buh-joella Ukrainan ja Moldovan rajalla, enää 70 kilometrin päässä Mustanmeren rannikosta.

Lahja on siirtynyt vaihteeksi keskemmälle Mustaamerta ja uiskentelee nyt noin 1,5 kilometrin syvyisissä vesissä.

18.11.2015 Kuikkien liikkeistä ei viimeisen viikon ajalta ole juuri uutta kerrottavaa. Rurik seilaa edelleen Kiovan tekoaltaalla ja Lahja Mustallamerellä. Lahja on kuitenkin liikkunut viimeisen puolentoista viikon aikana reilut 100 kilometriä lounaaseen ja lähestyy pikkuhiljaa Romanian rannikkoa.

9.11.2015 Rurik viihtyi Viron rannikolla vain pari päivää. Torstaiaamun 5.11. viimeiset paikannukset viittasivat linnun lähteneen jälleen liikkeelle, ja seuraavana iltapäivänä lintu paikantuikin Ukrainaan, Kiovan pohjoispuoliselle tekojärvelle. Siellä Rurik on edelleen. Kuikkien talvehtiminen Ukrainan sisämaassa ei ole aivan tavatonta, joten nähtäväksi jää, vieläkö Rurik jatkaa matkaansa.

Lahja on asettunut Mustallamerellä alueelle, missä meri syvenee jyrkästi alle 200 metristä yli kilometriin. Tällaiset syvänteiden reunojen kumpuamisalueet ovat epäilemättä hyviä kalastusalueita.

4.11.2015 Rurik on vihdoin lähtenyt liikkeelle! Vietettyään lähes kuukauden Kukkialla lintu siirtyi ensin parikymmentä kilometriä etelään Hämeenlinnan Kuohijärvelle. Seuraavana iltana (3.11.) paikannukset tulivatkin jo Viron pohjoisrannikolta, Kundan edustalta. Jatkaako lintu Lahjan tavoin suoraan Mustallemerelle lyhyen välilaskun jälkeen?

30.10.2015 Lahja on asettunut Mustallemerelle Sevastopolin edustalle. Viime päivien paikannukset ovat tulleet noin 1 500 metrin syvyiseltä avomerialueelta. Täällä Lahja viettää mahdollisesti koko talven. Muuttomatka Keski-Suomesta Mustanmeren lämpöön sujahti alle kolmessa vuorokaudessa.

Rurik kuhnailee edelleen Kukkialla, vaikka pakkasöiden olisi jo odottanut laukaisevan muuttovireen. Lokakuun puolivälissä tehtyjen maastohavaintojen mukaan Rurik on viihtynyt tiiviisti kolmen aikuisen kuikan seurassa. Ovatko myös Rurikin vanhemmat tässä porukassa?

27.10.2015 Lahja on pitkän mantereen ylittävän lennon päätteeksi saapunut Mustallemerelle, Krimin niemimaan lounaispuolelle!

26.10.2015 Lahja viihtyi Riianlahdella vain reilun vuorokauden ajan. Tänä aamuna lintu on pitkällä lennolla mantereen yli eteläkaakkoon, ja viimeiset paikannukset ovat tulleet Valko-Venäjän ja Ukrainan ilmatilasta.

25.10.2015 Kuikkarintamalla tapahtuu! Vielä perjantaina Lahja oli Jääsjärvellä, mutta lauantai-iltana 24.10. paikannukset tulivatkin jo 500 kilometriä etelämpää Riianlahdelta. Sään kirkastuminen lauantaiaamuna lienee innostanut kuikkamme muutolle. Riianlahdella kalastelee Lahjan lisäksi parhaillaan myös useita satelliittikaakkureita, joille lähetin on asennettu viime talvena Pohjanmerellä.

22.10.2015 Kuikat ovat pysytelleet samoilla alueilla (Lahja Jääsjärvellä ja Rurik Kukkialla) jo parin viikon ajan. Ilmeisesti ne ovat löytäneet hyvät kalavedet, jossa tankkaavat syysmuuttoa varten. Muuttomatkan odotetaan jatkuvan seuraavan kylmänpurkauksen yhteydessä.

12.10.2015 Molemmat satelliittikuikat ovat nyt jättäneet kotijärvensä. Lahja kalasteli jo syyskuussa säännöllisesti Joutsan Suonteella vieraillen pesimäpaikallaan vain harvakseltaan ja on nyt siirtynyt hieman etelämmäksi Hartolan Jääsjärvelle. Rurik viihtyi syntymäjärvellään Mikkelissä 4.10. asti, jolloin lintu päätti siirtyä 65 kilometriä luoteeseen Joutsan Rutajärvelle. Parin päivän kuluttua Rurik otti suunnan lounaaseen asettuen seuraavaksi Pälkäneen Kukkialle. Pois Suomesta ei kummallakaan linnulla näytä olevan vielä kiirettä.

30.9.2015 Toistaiseksi molemmat kuikat ovat vielä pesimäalueellaan. Lahja on tehnyt koko syyskuun ajan pitkiä kalastusmatkoja jopa parinkymmenen kilometrin etäisyydelle ja vierailee kotijärvellään enää harvakseltaan. Sen sijaan Rurik on pysytellyt tiiviisti syntymäpaikallaan.

Satelliittikuikka “Lahjan” talvehtiminen Mustallamerellä.

Satelliittikuikkahankkeeseen ovat osallistuneet kuikkatyöryhmän jäsenet Pekka Lehtonen ja Maria Tirkkonen, rengastajat Heikki Helle ja Jyrki Torniainen, eläinlääkäri Einar Eriksson sekä liettualainen tutkija ja eläinlääkäri Julius Morkunas. Hankkeen toteutuksen on mahdollistanut lääkintöneuvos Sakari Alhopuron lahjoitus.