Osallistuminen Lintuvisaan

Opettaja, koulu tai useampi saman seudun koulu voi vapaasti järjestää Lintuvisan omille oppilailleen. Materiaali on maksutonta, ja tällaisen omatoimisen Lintuvisan aikataulu on vapaa. Alueellinen loppukilpailu järjestetään tänä vuonna vain Liminganlahden seudulla (ks. alempana).

Tee näin:

 • Tutustu Lintuvisan harjoitusmateriaaleihin (huomaa eri sarjat luokka-asteittain: 1–3 lk, 4–6 lk, 7–9 lk sekä avoin sarja, joka on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille oppilaitoksille).
 • Jos haluat pitää vain oman luokan Lintuvisan, siirry seuraavaan kohtaan. Mutta jos kiinnostuneita opettajia on useampia, suunnitelkaa, montako kierrosta kilpailussa järjestetään:
  • Ensin kukin opettaja pitää kilpailun omalle luokalleen.
  • Sitten voidaan kunkin luokan parhaiden tuntijoiden kesken pitää koulun loppukilpailu (eri sarjoille erikseen, jos mukana on eri luokka-asteita).
  • Useamman koulun kesken voitte halutessa viimeiseksi järjestää myös kunnallisen loppukilpailun (eri sarjoille erikseen, jos mukana on eri luokka-asteita).
 • Suunnittele luokan opetukseen aikaa harjoittelulle. Voit käyttää Lintuvisan harjoitusmateriaaleja tai muita haluamiasi lähteitä.
 • Ota viimeistään tässä vaiheessa yhteyttä BirdLife Suomen toimistoon (toimisto@birdlife.fi), josta saat linkin oikean luokka-asteen tunnistuskilpailuun ja pienet palkinnot luokan oppilaille.
 • Järjestä oman luokan tunnistuskilpailu. Voit käyttää Lintuvisan kilpailumateriaalia (ks. demo etusivulla) tai järjestää kilpailun muulla tavalla.
 • Järjestä mahdollisten muiden opettajien kanssa jatkokilpailut, jos niitä pidetään.

HUOM. Ilmoita osallistumisesta BirdLife Suomeen (toimisto@birdlife.fi) mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta voimme neuvoa kysymyksissä, lähettää varsinaisen tunnistuskilpailun ja postittaa pienet palkinnot osallistujille.

Opettajat Liminganlahden seudulla:

Liminganlahden seudun Lintuvisan tarkempi aikataulu ilmoittautumisen ja loppukilpailun tarkemman ohjelman osalta ilmoitetaan lähiaikoina.

Ennen Lintuvisaa:
Oppilaiden kanssa harjoitellaan lintulajien tunnistamista esimerkiksi Materiaalit-sivulta löytyvien harjoituskuvasarjojen avulla. Jos kaikki kuvasarjat ovat jo käyneet tutuiksi, voi lisää kuvia näyttää netistä (esim. www.lintukuva.fi) tai kokeilla BirdID-visailusivustoa.

Karsinta:
Maalis–huhtikuu: Koulussa käydään karsintakisa, jossa ratkotaan loppukilpailuun osallistuvat oppilaat. Koulu voi ilmoittaa 5 oppilasta kunkin sarjan loppukilpailuun. Karsinta voidaan suorittaa koulussa opettajan päättämällä tavalla, esimerkiksi kisajärjestäjiltä saatavalla Google forms -muotoisella verkkolomakkeella.

Loppukilpailuun ilmoittautuminen:
Opettaja ilmoittaa loppukilpailuun osallistuvat oppilaat (max. 5 oppilasta/sarja).

Loppukilpailu:
Loppukilpailu järjestetään perjantaina huhtikuun 24. päivä Liminganlahden luontokeskuksessa . Loppukilpailu käydään pudotuspeliperiaatteella: kilpailussa näytetään aina yksi kuva kerrallaan, ja oikein kuvan linnun määrittäneet oppilaat jatkavat kisassa mukana siihen asti, että voittaja on selvillä. Kaikki loppukilpailuun osallistuneet palkitaan.

Loppukilpailupäivän pe 24.4.2020 ohjelma Liminganlahden luontokeskuksessa:

9.00-10.30 A-sarjan finaali
10.30-12.00 B-sarjan finaali
12.00-13.30 C- ja D-sarjan finaali

Päivän aikana järjestetään mm. seuraavaa ohjelmaa:

– opastettuja käyntejä lintutornille
– luontopolku
– tutustuminen Luontokeskuksen näyttelyyn
– mahdollisuus makkaranpaistoon nuotiolla

Mukaan: eväät ja retkivaatetus

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Liminganlahden Lintuvisaan:
Eero Lumme, p. 050 318 2031, eero.lumme@edu.liminka.fi