Materiaalit Tornien taistoon

Tornien taisto 6.5.2022. Kaarina, Järvelä. Kuva: Arto Kalliola

Tulostettavia materiaaleja Tornien taistoon osallistuville joukkueille:

Kaikille joukkueille

Retkitorneille (jotka ovat ilmoittautuneet vetämään yleisöopastuksen klo 10)

 

Vinkki: pahvinen tulostaulu

Isosta (n. 0,7 x 1 m) tulostaulusta on hyötyä Tornien taistossa. Siitä niin vierailijat kuin tornissa kisaava joukkue näkevät nopeasti, mitä on havaittu ja mitä on vielä havaitsematta.

Tulostaulu kannattaa tehdä vankasta taipumattomasta pahvista tai ohuesta vanerista. Ohut ja taipuisa iso pahvi on hankala eikä sovi kirjoitusalustaksi. Pahviin tehdään valmiiksi kaksi numeroitua saraketta havaittuja lajeja varten ja reunaan jätetään tilaa muille merkinnöille. Taulu päällystetään läpinäkyvällä tarramuovilla niin, että se kääntyy muutaman sentin mitalta myös taulun takapuolelle. Taulun yläreunaan tehdään reiät kiinnitysnaruja varten, ja niillä taulu sidotaan näkyvälle paikalle lintutornin kaiteeseen.

Havaitut lintulajit kirjoitetaan numeroituihin sarakkeisiin vedenpitävällä tussilla. Vesiliukoista huopakynää ei kannata käyttää, sillä jo muutama sadepisara riittää sotkemaan taulun. Tapahtuman jälkeen tulokset voi pyyhkiä pois spriillä ja taulu on puhtaana seuraavaa Tornien taistoa varten.

Tulostaulu Tornien taistossa. Kuvat: Veijo Vilska EKLY:n kakkosjoukkueen kapteeni Harri Partanen kirjaa uuden havainnon tulospahviin Parikkalan Siikalahden Patotien lintulavalla.