Pääskytorni

Räystäspääskytorni. Kuva: Raimo Henriksson.

Jos paikalla ei ole sopivia rakennuksia tai muuta infrastruktuuria, johon tekopesiä voidaan tai halutaan kiinnittää, pääskytorni voi olla ainut vaihtoehto tarjota räystäspääsky-yhdyskunnalle pesimäpaikka. Sen voi perustaa mihin tahansa sopivan esteettömään paikkaan lähelle ravintorikkaita elinympäristöjä.

Pääskytorni koostuu noin kolme metriä korkeasta tolpasta ja siihen kiinnitetystä kattolevystä, jonka alle tekopesät asennetaan riveihin.  Yhteen “hotelliin” mahtuu jopa kymmeniä tekopesiä, ja parhaimmillaan ne ovat hyvin suosittuja. Tolppaan on hyvä laittaa noin puolen metrin korkeudelle leveä peltivyö, joka estää petonisäkkäiden, kuten oravan, kissan tai rotan, kiipeämisen pesille. Vastaavasti katolle voi laittaa esimerkiksi lintupiikkejä estämään harakoiden ja muiden siivekkäiden saalistajien oleilun ja vaanimisen pääskytornin katolla.

Pääskytornin voi rakentaa itse, mutta on tärkeä ymmärtää, ettei kyse ole mistään pienestä parin tunnin rakennustyöstä. Tornin voi tehdä mitä erilaisimmilla tavoilla, kunhan pitää huolen tekopesien sijottamiseen, rakentamiseen ja asentamiseen liittyvistä perusperiaatteista. Sopivia valmiita tolppia on saatavilla muun muassa sähköyhteyksien maakaapeloinnin ansiosta, ja sähkönsiirtoyhtiön kanssa voi sopia tolpan jättämisestä paikalleen. Sopivaan mittaan katkaistun tolpan päälle rakennetaan hotelli kesän asukkaita varten.

Yrityksiltä ostettuna pääskytorni maksaa tuhansia euroja. Pääskytornit voivat kuitenkin kiinnostaa tiedotusvälineitä ja olla varteenotettava sponsorikohde yrityksille ja mukavaa seurattavaa maatilamatkailukohteissa. Ennen pääskytornin tekemistä ja asentamista kannattaa olla yhteydessä asiantuntijoihin.

Yhdenlaiseen pääskytorniin ja siinä pesivän yhdyskunnan vilskeeseen voi tutustua puupioni-sivustolla.

[edellinen] [seuraava]