Tiiran mobiilikäyttö

Tiiran mobiilikäyttöä helpottamaan on tehty kaksi sovellusta. TiiraNomadi on tarkoitettu havaintojen Tiiraan kirjaamiseen suoraan retkeltä. Tiira Haku on helppo tapa selata Tiiran havaintoja. Molemmat sovellukset ovat saatavissa android-puhelimille Google Play -kaupasta.

 

TiiraNomadi.

TiiraNomadi

Lataa TiiraNomadi Google Play -kaupasta Kehittäjä: Citynomadi. Hinta: 0,99 e.

TiiraNomadilla kirjaat havaintosi helposti ja nopeasti Tiiraan suoraan maastossa. Sovelluksen avulla saat havainnoijan paikan automaattisesti puhelimesi paikannustiedoista ja voit lisätä kätevästi kartalle myös linnun paikan. Sovellus hakee automaattisesti havaintopaikan nimen ja lisää havaintoon automaattisesti myös päivämäärän ja kellonajan. Ennustavan syötön avulla saat valittua oikean lajin listalta yleensä jo 3–4 kirjaimen kirjoittamisen jälkeen. Lisäät vain lukumäärän, tilan sekä mahdolliset pukutiedot ja havainto on Tiira-tililläsi.

Sovellukseen voi myös tallentaa karttapohjia offline-käyttöä varten. Tämä helpottaa käyttöä huonojen verkkoyhteyksien alueella. Myös havaintoja voi tallentaa sovellukseen offline-tilassa. Esimerkiksi yölaulajaretkillä saat havainnot TiiraNomadin avulla varmasti oikealle paikalleen – eikä aamulla tarvitse muistella, missä linnut tarkkaan ottaen olivat. Myös metsissä TiiraNomadi tietää tarkan havaintopaikkasi – vaikka itse et tietäisikään.

Tiira Haku

Tiira Haku

Sovellus on ilmainen. Lataa Tiira Haku Google Play -kaupasta.

Tällä sovelluksella käytät helposti Tiiran perushaun toimintoja. Voit hakea Tiiran havaintoja lajeittain, kunnittain tai lintuyhdistyksen alueen perusteella. Voit lisäksi hakea erikseen mielenkiintoiset havainnot tai omat havaintosi.

Kaikki havainnot saa sovelluksen kautta helposti näkyviin myös Google Mapsin karttapohjalle. Tarvittaessa sovellus tarjoaa myös reittiohjeet havainnointipaikalle Google Mapsin kautta.

 


Huom. TiiraNomadin käyttäjät. TiiraNomadista tallennetut havainnot tiliytetään (eli siirretään Tiiraan) nimen eikä käyttäjätunnuksen perusteella. Mikäli Tiiraan on rekisteröitynyt useita samannimisiä käyttäjiä, ei järjestelmä osaa tiliyttää havaintoja oikealle henkilölle. Tämä kannattaa tarkistaa kirjaamalla havainto TiiraNomadista ja hakemalla (selaimella) Tiiran omista havainnoista kyseinen havainto. Jos havainto ei ole tiliytynyt, Tiirassa on vähintään kaksi samanimistä käyttäjää. Tällaisissa tilanteissa kannattaa Tiiran omissa tiedoissa laittaa oman etunimen jälkeen esimerkiksi toisen nimen etukirjain (kuten ”Heikki H”), kirjautua ulos TiiraNomadista ja kirjautua Nomadiin uudelleen. Tämän jälkeen tiliytyminen onnistuu normaalisti. Yhdistyskäyttäjiä voi pyytää tiliyttämään oikealle tilille TiiraNomadilla kirjatut havainnot, jotka jäivät tiliyttämättä.