Korpela

Savitaipaleella sijaitseva Korpelan kosteikko on noin 2,5 hehtaarin laajuinen metsätalousmaalle perustettu kosteikko. Kosteikosta on jo perustamisvaiheessa pyritty tekemään mahdollisimman hyvä vesilintukohde. Kosteikon rannat on kaivuuvaiheessa muotoiltu rikkonaisiksi ja kaivuumassoista on muotoiltu saarekkeita. Patolaite pitää kosteikon kalattomana. Pesimälaitteita on tarjolla reilusti – sekä perinteisiä telkänpönttöjä että putkimallisia sorsanpesiä. Sinisorsat ovatkin tällä kohteella kelpuuttaneet pesäputket hyvin käyttöön. Parhaimmillaan tusinasta putkesta seitsemän on ollut asuttuja.

Kesällä 2023 naurulokit ilmestyivät kosteikon saarekkeille pesimään. Naurulokki on lintukosteikolla toivottu asukki. Naurulokkiyhdyskunnan tarjoama ilmapuolustus tuo turvaa myös muille alueella pesiville linnuille, esimerkiksi vesilinnuille. Naurulokki on itse pääasiassa hyönteissyöjä (toki nakkikioskin tarjoilut kelpaavat) joten naurulokki ei ole uhka vesilintujen munille tai poikasille.

Levähdysalueeksi Korpelan kosteikko ilmoittautui mukaan ensimmäisenä kohteena heti hankkeen alkumetreillä elokuussa 2020.