Bongaa päivä pihalla

Kuva: Pekka Holmström

Vietä hauska lintupäivä ihan pihalla

Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Samalla nautitaan lähiluonnosta ja vietetään mukava lintupäivä. Tänä vuonna Bongaa päivä pihalla järjestettiin 6.–7.5.

Kyseessä ei ole kilpailu, vaikka tapahtumalla on säännöt (ks. sivun lopussa). Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea.

Tiedote vuoden 2023 tapahtumasta

Tulossivu

Kaikkien osallistujien kesken arvottiin BirdLifen 50-vuotisjuhlan kunniaksi 50 kpl Lintumme laulavat – Kesän lintuja -CD-levyjä. Ne menivät seuraaville: Mikko Aapakari (Jyväskylä), Alpo Haikara (Nivala), Eeva Heinonen (Pori), Ari Helle (Kotka), Eero Hietanen (Hamina), Riitta Hiltunen (Kouvola), Kaisa-Maria Hänninen (Kirkkonummi), Pekka Javanainen (Heinola), Antti Kahilakoski (Hämeenkoski), Johanna Kallio (Iisalmi), Irja Kivisalo (Uurainen), Salli Konttajärvi (Pello), Johanna Kotajärvi (Oulunsalo), Sasu Kukkonen (Inari), Seppo Kuri (Hyvinkää), Päivi Kuusisto (Kaarina), Teija Kärki (Rovaniemi), Sirpa Laine (Vantaa), Arja Lehto (Vantaa), Merita Lindfors (Helsinki), Aki Loiri (Lappeenranta), Tarja Mattila (Oulu), Pekka Miettinen (Joensuu), Matti Moisio (Espoo), Kyllikki Mäkynen (Virrat), Sirpa Mört (Leppävirta), Markku Niiranen (Hailuoto), Anu Nurkka (Helsinki), Olavi Olin (Lahti), Tuulevi Ovaska (Kuopio), Reijo Rantanen (Kaarina), Tanja Rautio (Kalajoki), Helena Rusanen (Raisio), Pirjo Rusanen (Lieksa), Jukka Saari (Lieto), Jouni Saario (Kaarina), Heikki Salmenhaara (Hamina), Marja Serenius (Ikaalinen), Anna Leena Sipinen (Pori), Juha Suominen (Uusikaupunki), Helena Takala (Ilmajoki), Pauli Tolonen (Raahe), Merja Turunen (Rantasalmi), Seija Turunen (Polvijärvi), Milja Ulmala (Lahti), Kimmo Varis (Lahti), Mina Westerholm (Porvoo), Kirsti Wiik (Kirkkonummi), Raija Viitanen (Virrat) ja Arno Öhman (Jämsä).

Läs på svenska (Fågelskådningsdagen ute på gården)

 

Avuksi tapahtumaan

 

Koronan synnyttämä tapahtuma

Bongaa päivä pihalla -tapahtuma sai alkunsa keväällä 2020, kun perinteinen Tornien taisto peruttiin koronaepidemian vuoksi. Tornien taiston sijasta järjestettiin leikkimielinen Pihojen taisto, johon sai osallistua kuka tahansa yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtumaan osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla.

Palautteen perusteella pihatapahtumaa kehitettiin, ja seuraavana keväänä se järjestettiin nimellä Bongaa päivä pihalla. Edellisvuodesta havainnointialuetta laajennettiin ympyräksi, jonka säde on 100 metriä, ja havainnointiaikaa jatkettiin aamuviidestä klo 17 saakka (tiedote vuoden 2021 tuloksista). Vuonna 2022 tapahtuma laajeni koko vuorokauden mittaiseksi (vuoden 2022 tulokset).

 

Säännöt

 • Tarkoitus ja henki
  Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lintulajia havaitaan ja tunnistetaan kotinurkilla. Tapahtuma on suunnattu kaikille linnuista kiinnostuneille, eikä se ole kilpailu. Tarkoituksena on viettää mukava kevätpäivä, nauttia lähiluonnosta ja havainnoida lintuja.
 • Tapahtuma-aika
  Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan voi osallistua joko lauantaina 6.5. tai sunnuntaina 7.5. Havainnointiin voi käyttää juuri sen verran aikaa, kun haluaa. Koko vuorokautta klo 0–24 ei tarvitse käyttää.
 • Osanottajat ja ilmoittautuminen
  Tapahtumaan voi osallistua yksin tai porukassa. Osanottajien määrää ei ole rajoitettu. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
 • Tapahtuma-alue
  Mukaan saa laskea lajit, jotka on nähty tai kuultu sadan metrin säteellä kotitalosta tai mökistä. Havaittujen lintujen ei tarvitse olla näin rajatulla alueella, vaan myös kauempana olevat ja lentävät linnut hyväksytään.
 • Lajimäärän laskeminen
  Tunnistettujen lajien lisäksi voidaan laskea laajemmat määritykset, joihin ei sisälly muita havaittuja lajeja (esimerkiksi hanhilaji, jos määritettyjä hanhia ei ole nähty). Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Nauhureita, pillejä tai muita teknisiä houkuttimia ei saa käyttää. Riittää, että yksi osallistujista tunnistaa lajin.
 • Tulosten ilmoittaminen
  Tulokset ilmoitetaan verkkolomakkeella viimeistään maanantaina 8.5.
 • Tulosten julkistaminen
  Tapahtuman tuloksia julkaistaan päivittyvällä tulossivulla.
 • Palkinnot
  BirdLifen 50-vuotisjuhlan kunniaksi kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 50 kpl Lintumme laulavat – Kesän lintuja -CD-levyä.