Bongaa päivä pihalla

Kuva: Pekka Holmström

Vietä hauska lintupäivä ihan pihalla

Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Samalla nautitaan lähiluonnosta ja vietetään mukava lintupäivä. Tänä vuonna Bongaa päivä pihalla järjestettiin osana kevään suurta lintuharrastuspäivää 7.5. Tulokset löydät täältä

Kyseessä ei ole kilpailu, vaikka tapahtumalla on säännöt (tämän sivun lopussa). Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea. Havainnointiaikaa on jatkettu koko vuorokauden mittaiseksi, mutta koko aikaa ei tietenkään tarvitse havainnoida. Mitä kaikkea mahtaakaan löytyä pihalta tai sen välittömästä läheisyydestä?


Läs på svenska (Fågelskådningsdagen ute på gården)

 

Koronan synnyttämä tapahtuma

Bongaa päivä pihalla -tapahtuma sai alkunsa keväällä 2020, kun perinteinen Tornien taisto peruttiin koronaepidemian vuoksi. Tornien taiston sijasta järjestettiin leikkimielinen Pihojen taisto, johon sai osallistua kuka tahansa yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtumaan osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla. Tapahtumasta pidettiin ja siihen toivottiin jatkoa.

Palautteen perusteella pihatapahtumaa kehitettiin, ja keväällä 2021 se järjestettiin nimellä Bongaa päivä pihalla. Edellisvuodesta havainnointialuetta laajennettiin ympyräksi, jonka säde on 100 metriä, ja havainnointiaikaa jatkettiin aamuviidestä klo 17 saakka (tiedote vuoden 2021 tuloksista).