Bongaa päivä pihalla

Kuva: Pekka Holmström

Vietä hauska lintupäivä ihan pihalla

Tänä keväänä Bongaa päivä pihalla -tapahtuma järjestetään 4.–5.5.2024. Tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Samalla nautitaan lähiluonnosta ja vietetään mukava lintupäivä. Kyseessä ei ole kilpailu, vaikka tapahtumalla on säännöt (ks. sivun lopussa). Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea.

Voit valita, osallistutko lauantaina 4.5. vai sunnuntaina 5.5. Havainnointiaikaa on koko valitsemasi vuorokausi klo 0–24, mutta koko aikaa ei tietenkään tarvitse käyttää. Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi juuri niin kauan kuin sinulle sopii. Mitä kaikkea mahtaakaan löytyä pihalta tai sen välittömästä läheisyydestä?

 

FÅGELSKÅDNINGSDAGEN UTE PÅ GÅRDEN (på svenska)

 

Osallistu tapahtumaan

 • Ilmoita havaintosi tälle sivulle myöhemmin tulevalla verkkolomakkeella.
 • Jaa päivän kuvia ja tunnelmia sosiaalisessa mediassa: käytä aihetunnistetta #BongaaPäiväPihalla
 • Viikonlopun tunnelmia ja tunnistuskysymyksiä voi lähettää Facebook-ryhmäämme “Linnut ja lintuharrastus – BirdLife Suomi“.

 

Avuksi tapahtumaan

 

Palkinnot

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan seuraavat palkinnot:

Kaikki havaintonsa ilmoittaneet saavat syyskuussa ilmestyvän BirdLife-lehden 3/2024

 

Koronan synnyttämä tapahtuma

Bongaa päivä pihalla -tapahtuma sai alkunsa keväällä 2020, kun perinteinen Tornien taisto peruttiin koronaepidemian vuoksi. Tornien taiston sijasta järjestettiin leikkimielinen Pihojen taisto, johon sai osallistua kuka tahansa yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtumaan osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla.

Palautteen perusteella pihatapahtumaa kehitettiin, ja seuraavana keväänä se järjestettiin nimellä Bongaa päivä pihalla. Edellisvuodesta havainnointialuetta laajennettiin ympyräksi, jonka säde on 100 metriä, ja havainnointiaikaa jatkettiin aamuviidestä klo 17 saakka (tiedote vuoden 2021 tuloksista). Seuraavana vuonna tapahtuma laajeni koko vuorokauden mittaiseksi ja vuonna 2023 viikonlopun mittaiseksi siten, että osallistua sai lauantaina tai sunnuntaina.

 

Säännöt

 • Tarkoitus ja henki
  Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lintulajia havaitaan ja tunnistetaan kotinurkilla. Tapahtuma on suunnattu kaikille linnuista kiinnostuneille, eikä se ole kilpailu. Tarkoituksena on viettää mukava kevätpäivä, nauttia lähiluonnosta ja havainnoida lintuja.
 • Tapahtuma-aika
  Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan voi vuonna 2024 osallistua joko lauantaina 4.5. tai sunnuntaina 5.5. Havainnointiin voi käyttää juuri sen verran aikaa, kun haluaa. Koko vuorokautta klo 0–24 ei tarvitse käyttää.
 • Osanottajat ja ilmoittautuminen
  Tapahtumaan voi osallistua yksin tai porukassa. Osanottajien määrää ei ole rajoitettu. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
 • Tapahtuma-alue
  Mukaan saa laskea lajit, jotka on nähty tai kuultu sadan metrin säteellä kotitalosta tai mökistä. Havaittujen lintujen ei tarvitse olla näin rajatulla alueella, vaan myös kauempana olevat ja lentävät linnut hyväksytään.
 • Lajimäärän laskeminen
  Tunnistettujen lajien lisäksi voidaan laskea laajemmat määritykset, joihin ei sisälly muita havaittuja lajeja (esimerkiksi hanhilaji, jos määritettyjä hanhia ei ole nähty). Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Nauhureita, pillejä tai muita teknisiä houkuttimia ei saa käyttää. Riittää, että yksi osallistujista tunnistaa lajin.
 • Tulosten ilmoittaminen
  Tulokset ilmoitetaan verkkolomakkeella
 • Tulosten julkistaminen
  Tapahtuman tuloksia julkaistaan päivittyvällä tulossivulla.
 • Palkinnot
  Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.