Bongaa päivä pihalla

Kuva: Pekka Holmström

Vietä hauska lintupäivä ihan pihalla

Koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi perinteinen Tornien taisto peruttiin viime keväänä. Sen sijasta järjestettiin leikkimielinen Pihojen taisto, johon sai osallistua kuka tahansa yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtumaan osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla. Tapahtumasta pidettiin ja siihen toivottiin jatkoa.

Palautteen perusteella pihatapahtumaa on kehitetty, ja tänä keväänä se järjestetään sunnuntaina 16.5. nimellä Bongaa päivä pihalla. Viimevuotiseen tapaan lasketaan, kuinka monta lajia kodin tai mökin pihapiiristä löytyy. Havainnointialuetta on laajennettu ympyräksi, jonka säde on 100 metriä, ja havainnointiaikaa on aamuviidestä jatkettu klo 17 saakka. Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää havainnointiin, vaan jokainen voi osallistua itselleen sopivimmalla tavalla – vaikka satunnaisella havainnoinnilla puutarhatöiden lomassa.

Bongaa päivä pihalla ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä lähtemättä mihinkään.

 

Läs på svenska (Fågelskådningsdagen ute på gården)

 

Avuksi tapahtumaan

Jaa myös kuvia ja tunnelmia sosiaalisessa mediassa: käytä aihetunnistetta #BongaaPäiväPihalla

 

Säännöt

 • Tarkoitus ja henki
  Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lintulajia havaitaan ja tunnistetaan kotinurkilla. Tapahtuma on suunnattu kaikille linnuista kiinnostuneille, eikä se ole kilpailu. Tarkoituksena on viettää mukava kevätpäivä, ihastella lähiluontoa ja havainnoida lintuja.
 • Tapahtuma-aika
  Bongaa päivä pihalla järjestetään sunnuntaina 16.5.2021 klo 5–17. Havainnointiin voi käyttää juuri sen verran aikaa, kun haluaa. Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää.
 • Osanottajat ja ilmoittautuminen
  Tapahtumaan voi osallistua yksin tai porukassa. Osanottajien määrää ei ole rajoitettu, mutta koronaepidemiaa koskevia suosituksia ja viranomaisohjeita on noudatettava. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
 • Tapahtuma-alue
  Mukaan saa laskea lajit, jotka on nähty tai kuultu sadan metrin säteellä kotitalosta tai mökistä. Havaittujen lintujen ei tarvitse olla näin rajatulla alueella, vaan myös kauempana olevat ja lentävät linnut hyväksytään.
 • Lajimäärän laskeminen
  Tunnistettujen lajien lisäksi voidaan laskea laajemmat määritykset, joihin ei sisälly muita havaittuja lajeja (esimerkiksi hanhilaji, jos määritettyjä hanhia ei ole nähty). Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Nauhureita, pillejä tai muita teknisiä houkuttimia ei saa käyttää. Riittää, että yksi osallistujista tunnistaa lajin.
 • Tulosten ilmoittaminen
  Tulokset ilmoitetaan verkkolomakkeella viimeistään maanantaina 17.5.
 • Tulosten julkistaminen
  Tapahtuman tuloksia julkaistaan päivittyvällä tulossivulla.
 • Palkinnot
  Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.