Rauhoitettuja hanhia ammuttiin Porvoossa

Valkoposkihanhi, 1.10.2017. Kuva: Micha Fager

Lintuharrastaja näki kahden muun henkilön kanssa Porvoossa 12.10. nuorehkon miesmetsästäjän ampuvan yhden kolmesta sänkipellolla ruokailevasta valkoposkihanhesta. Muutama minuutti tapahtuman jälkeen metsästäjän ylitti satojen valkoposkihanhien parvi, johon hän ampui useita laukauksia. Linnut eivät kuitenkaan vahingoittuneet siten, että ne olisivat pudonneet. Jälleen muutamaa minuuttia myöhemmin sama metsästäjä ampui kohti kahta yli lentänyttä tundrahanhea. Nekään eivät vahingoittuneet hauleista siten, että ne olisivat pudonneet.

Sekä tundrahanhi että valkoposkihanhi ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja, eikä niitä saa tahallisesti häiritä, vahingoittaa, saati tappaa. Lintuharrastaja ilmoitti tapahtuneesta poliisille. Kun partio saapui paikalle noin puoli tuntia myöhemmin, tekijä oli ehtinyt piilottaa saaliinsa ja kiisti ampuneensa yhtään lintua koko päivänä.

BirdLife Suomi pitää tapahtunutta vakavana. Tilanteessa ei ole selvästikään ollut kyse vahingosta, vaan rauhoitettuja lintuja on metsästetty tahallisesti. Myös tapahtuneen kiistäminen ja saaliin piilottaminen viittaa harkittuun toimintaan.

BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kommentoi tapausta: ”Olen tapahtuneesta surullinen. Metsästyksessä pitää toimia rehellisesti ja avoimesti. Rauhoitettujen lintujen ampumistapaukset tulevat usein ilmi lintuharrastajien havaintojen kautta, mikä herättää epäilyn siitä, että jotkut metsästäjät katsovat muualle, kun havaitsevat tai kuulevat toisen metsästäjän ampuneen rauhoitettuja lajeja”. Arkiomaa korostaa, että kunkin metsästäjän on toiminnallaan osoitettava, ettei laittomuuksia hyväksytä.

Myös Suomen Metsästäjäliitto on 13.10. muistuttanut metsästäjän vastuusta ja lajinmäärityksen tärkeydestä.