Victoria
Victoria on Satakunnan rannikolla pesivä aikuinen selkälokki, ilmeinen naaras. Linnun nimi juontuu suomalaisten selkälokkien keskeisestä talvehtimisalueesta, Victoriajärvestä itäisessä Afrikassa.
Victorian pesintä todennäköisesti onnistui, sillä se viihtyi pesimäpaikallaan aina elokuun viimeiseen päivään asti.
13.6.2025
Victoria saapui Suomeen ja pesimäpaikalleen vasta 23.5. Vaikka selkälokit ovat myöhäisiä pesijöitä, kiire jo tulee! Kesäkuun ajan Victoria on kuitenkin vieraillut pesäpaikallaan varsin tiiviisti, mutta suurin osa ajasta vaikuttaa kuluvan lähiseudun pelloilla ruokaillen. Martista ja Achillesista poiketen Victoria näyttää siis hakevan ravintonsa pääosin muualta kuin avomereltä.
16.5.2025
Victoria viipyi Venetsian seudulla muutaman päivän ja jatkoi sitten muuttoaan itäisen Euroopan yli, matkalla muun muassa Slovakiassa pysähtyen. Itämerelle Victoria saapui 14.5. iltapäivällä ja oleskelee nyt Puolassa Gdanskin lähistöllä. Matka Guineanlahden talvehtimisalueelta kohti Selkämeren pesimäseutuja on kestänyt jo lähes kaksi kuukautta!
6.5.2025
Victoria on vihdoin lähtenyt liikkeelle, mutta kovin vauhdikkaasti matka ei ole vieläkään taittunut. Lintu jätti Tunisian rannat vappuaattona ja on sittemmin edennyt Sardinian, Korsikan ja Pohjois-Italian kautta Venetsian seudulle. Tunisian välitankkaus kesti Victorialla yli kuukauden!
22.4.2025
Victoria on edelleen Tunisian rannikolla, missä se on viettänyt kohta kuukauden.
2.4.2025
Victoria palasi kartalle saavuttuaan Tunisian rannikolle 27.3. lähes viisi vuorokautta kestäneen, yli 3 200 kilometrin mittaisen Saharan ylityksen jälkeen. Matka ei ollut aivan suoraviivainen, vaan lintu näyttää viettäneen noin vuorokauden hyvin pienellä alueella keskellä Algerian aavikkoa! Olisiko siellä ollut paikallisia sateita, joiden nostattamat tulvat olisivat tarjonneet lokille ruokailupaikan?
Viimeisin paikannus Victoriasta on iltapäivältä 29.3, jolloin se oli edelleen Tunisian rannikolla.
26.3.2025
Victoria vietti käytännössä koko talven alle sadan neliökilometrin suuruisella alueella Guineanlahdella Crossjoen suistossa. Lintu näyttää lähteneen kevätmuutolle 22.3. ja edenneen iltapäivän mittaan pari sataa kilometriä suoraviivaisesti pohjoiseen. Viime päivät Victoria on ollut gsm-verkon ulkopuolella eikä tuoreita paikannuksia ole saatu.
18.12.2024
Victoria on viettänyt alkutalvensa aivan samoilla seuduilla Achillesin kanssa. Viimeisimmät tiedot kuitenkin kertovat, että lintu olisi nyt siirtynyt hieman itään, Kamerunin puolelle. Päivityksiä Guineanlahden lokeista saadaan hieman harvakseltaan ja lähettimien varaustila on tällä hetkellä alhainen, joten tiedot lintujen liikkeistä tulevat viiveellä.
7.10.2024
Victoria ei jäänytkään Kameruniin, vaan siirtyi hieman pohjoisemmas niukasti Nigerian puolelle, useiden jokien muodostamalle suistoalueelle. Tästäkö löytyisi lopullinen talvehtimisapikka?
27.9.2024
Victorian talvehtimisalue on Afrikan länsirannikolla! Lintu lähti muutolle Libyan rannikolta 23.9. aamupäivällä ja Saharan ylitettyään saapui Guineanlahdelle reilut kolme vuorokautta myöhemmin. Nyt Victoria on asettunut Kamerunin rannikolle Doualan suojelualueelle.
18.9.2024
Victorian syysmuutto näyttää Achillesin tavoin kulkevan läntisempää reittiä. Keski-Euroopan ylitettyään lintu on nyt päätynyt Maltan vesille.
10.9.2024
Satakunnan rannikolta Victorian matka kulki Baltian rannikon kautta Öölannin eteläkärkeen, Ottenbyn lintuaseman läheisyyteen. Moni seurantalinnuistamme tuntuu mieltyneen Viron Saarenmaan seutuun, missä ne ovat muuttomatkallaan viettäneet useita päiviä.