Lintupallot ja -varoittimet suojelevat laulujoutsenia törmäyksiltä sähköjohtoihin

Laulujoutsenia. Kuva: Pertti Rasp

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella sähköverkkoa on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Tehokas keino estää törmäyksiä on välkkyvien varoittimien asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat pallot ja väistäessään palloja ne väistävät samalla sähkölinjan. Elenia suojelee kansallislintuamme laulujoutsenta törmäyksiltä yhteistyössä BirdLifen kanssa.

Puhtaan valkoinen laulujoutsen on sykähdyttävä näky suomalaisessa luonnossa. Joutsenet liikkuvat useimmiten 10–20 linnun parvissa, mutta kokoontuvat matkoillaan levähdyspaikoille isommissa, jopa satojen lintujen parvissa.

Kun joutsenet laskeutuvat esimerkiksi pellolle tai lähtevät lentoon, lähellä olevat sähköjohdot voivat olla joutsenille vaaran paikka. Laulujoutsenen siipien kärkiväli on pari metriä, joten se tarvitsee paljon tilaa.

– Jos lähistöllä on ilmajohtoja, on olemassa törmäysvaara. Laulujoutsen tarvitsee kymmeniä metrejä pitkän kiitoradan, jotta se pääsee siivilleen. Ilmajohdot voivat olla vaarallisia joutsenten lisäksi myös muille isoille linnuille, esimerkiksi kurjille ja kotkille, kertoo BirdLifen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

– Törmäykset ilmajohtoihin eivät vaikuta laulujoutsenen kannan kokoon, vaan ne ovat kokonaisuudessa aika pieni tekijä. Tietyillä alueilla ne voivat kuitenkin olla iso ongelma. Lisäksi kuollut joutsen pellolla voi olla ihmiselle dramaattinen kokemus, sillä laulujoutsen on meillä arvostettu, rakastettu ja kunnioitettu kansallislintu.

 

Yhteistyötä asukkaiden kanssa

Törmäysten estämiseksi ilmajohtoihin on asennettu vuosien ajan lintupalloja ja nykyisin tuuleen liikkeestä välkkyviä varoittimia. Linnut huomaavat pallot tai varoittimet ennen johtoa, ja väistäessään niitä väistävät samalla myös sähkölinjan.

Elenia ja BirdLife ovat jo pitkään vuosien ajan tehneet yhteistyötä ja muun muassa selvittäneet paikkoja, joissa laulujoutsenet tarvitsevat lentoreiteillään suojelua. Tietoa joutsenten suosimista pesintä- ja levähdyspaikoista tulee myös lintuharrastajilta ja paikallisilta asukkailta.

– Olemme tehneet töitä joutsenten suojelemiseksi vuodesta 2007 asti. Verkkoalueellamme on yhteensä reippaasti yli 3 000 lintupalloa ja varoitinta. Myös asukkaat voivat ehdottaa meille paikkoja, joihin tarvittaisiin uusia varoittimia. Tilannetta parantaa myös se, että uudistamme ikääntyneitä ilmajohtoja jatkuvasti säävarmaksi maakaapeliksi eri puolilla verkkoaluettamme, kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Laulujoutsenten suojelu sai toista vuosikymmentä sitten alkunsa juuri paikallisten asukkaiden ehdotuksesta. Laulujoutsenet olivat taannoin kuolemassa sukupuuttoon Suomesta, mutta nyt joutsenkanta voi hyvin. BirdLifen mukaan laulujoutsenet pesivät koko maassa Lapista etelärannikolle saakka, ja kannan koko on yli 10 000 paria.

 

Tutustu tarkemmin Elenian asiakaslupauksiin

 

Joutsenbongaus