Opettajille

Linnut ovat kiinnostavia, värikkäitä, ja niitä on helppo nähdä vuoden ympäri kaikissa elinympäristöissä, myös kaupungeissa. Linnut ovatkin erinomainen aihe lasten ja nuorten kanssa tutustuttavaksi.

Tälle sivulle on koottu BirdLifen tarjoamaa materiaalia ja vinkkejä kaikille lasten kanssa toimiville: kouluille, päiväkodeille, kerhoille, perheille jne.

Tapahtumia

Lasten lintuviikko toukokuun lopulla on lasten oma lintutapahtuma! Lintuja ei tarvitse tunnistaa, vaan niiden touhuja vakoillaan kuin salapoliisileikissä. Tarjoamme valmista, monipuolista materiaalia ja verkkolomakkeella osallistuneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja. Tapahtuma on maksuton ja ikärajaton, ja se sopii kaikenlaisille lapsiryhmille, kuten koululuokille, päiväkotiryhmille ja kerhoille.

Pihabongaus tammikuun viimeisenä viikonloppuna on Suomen suurin luontotapahtuma. Koululuokat voivat osallistua Pihabongauksen koululaisviikkoon tapahtumaa edeltävällä viikolla. Tapahtumassa tarkkaillaan korkeintaan tunnin ajan talvilintuja vaikkapa koulun pihalla ja ilmoitetaan havainnot verkkolomakkeella. Tapahtuma innostaa lähiluonnon tarkkailuun, ja samalla kerätään arvokasta tietoa talvisesta linnustostamme. Oppilaille tapahtuman avulla voi havainnollistaa esimerkiksi tieteellisen tiedonkeruun perusteita.

Pönttöbongaus kesäkuun alussa on Pihabongausta vastaava tapahtuma, jossa tarkkaillaan pihapiirin pöntöissä pesiviä lintuja. Kuka tahansa voi ilmoittaa, mitä lintuja omissa pöntöissä pesii.

Retkelle lasten kanssa

Myönteiset luontokokemukset ovat erittäin tärkeitä lapsen kasvulle, joten lasten kanssa kannattaa retkeillä aina kun tilaisuus tarjoutuu – yksittäinenkin kerta on arvokas!

  • Omatoiminen retkeily lasten kanssa kannattaa aina. Olemme koonneet paketin vinkkejä lintu- ja luontoretkeilyyn lasten kanssa!
  • Linturetkelle asiantuntevan oppaan kanssa: ota yhteyttä lähimpään alueelliseen lintuyhdistykseen tai sen retkivastaavaan/retkikummivastaavaan. Suurin osa yhdistyksistä järjestää säännöllisesti kaikille avoimia retkiä tai muita lintuopastuksia, joille myös perheet ja muut pienet ryhmät ovat tervetulleita. Koululuokan tai päiväkotiryhmän kannattaa kysyä mahdollisuutta saada yhdistyksen lintuharrastaja vierailemaan tai oppaaksi retkelle.

Materiaali

Toimintaa ja ohjelmaa