Euroopan lintulajien tila

Räystäspääsky. Kuva: Pertti Rasp.

Räystäspääsky kuuluu toiseksi korkeimpaan suojelutarveluokkaan. Kuva: Pertti Rasp.

BirdLife päivitti Euroopan lintulajien suojelutarvearvioinnin vuonna 2017. Arvioiduista 541 lajista 41 % arvioitiin tilaltaan huolestuttaviksi. Korkeimpaan suojelutarveluokkaan kuuluu 13 % Euroopan lintulajeista.

Suojelutarpeen arviointi perustuu lajin populaatiokokoon, populaation kehitykseen sekä levinneisyyteen. Se kattaa sekä Euroopassa pesivät, että talvehtivat lajit.

Euroopan suojelutarvelajeista käytetään SPEC-lyhennettä (SPEC = Species of European Conservation Concern). SPEC-luokkia on kolme, joista luokka 1 on korkein.

  • SPEC 1 = Euroopassa esiintyvä maailmanlaajuisesti uhanalainen tai silmälläpidettävä laji.
  • SPEC 2 = Laji, jonka maailman populaatio on keskittynyt Eurooppaan, ja joka on Euroopassa hävinnyt, uhanalainen, silmälläpidettävä, harvinainen, tällä hetkellä vähenevä tai jonka kanta on aiemmin romahtanut.
  • SPEC 3 = Laji, jonka maailman populaatio ei ole keskittynyt Eurooppaan, mutta joka on Euroopassa hävinnyt, uhanalainen, silmälläpidettävä, harvinainen, tällä hetkellä vähenevä tai jonka kanta on aiemmin romahtanut.

Selvityksessä tilaltaan huolestuttavien lajien joukossa on varsin paljon suurelle yleisöllekin tuttuja lajeja, joiden viimeaikainen kannankehitys on ollut Euroopassa laskeva. Lajien tilanteen parantaminen vaatii niiden huomioon ottamista myös Suomessa.

Englanninkielinen selvitys on ladattavissa BirdLife Internationalin verkkosivulta pdf-muodossa.

 

Suomessa esiintyvät tilaltaan huolestuttavat lajit

SPEC 1: kiljuhanhi, punasotka, haahka, allihaahka, alli, pilkkasiipi, jääkuikka, mustakurkku-uikku, arosuohaukka, kiljukotka, punajalkahaukka, meriharakka, töyhtöhyyppä, isosirri, kuovisirri, heinäkurppa, mustapyrstökuiri, punakuiri, kuovi, ruokki, turturikyyhky, niittykirvinen, punakylkirastas ja pohjansirkku.

SPEC 2: peltopyy, ruisrääkkä, jänkäsirriäinen, suokukko, punajalkaviklo, harmaalokki, riskilä, kangaskiuru, räystäspääsky, pensastasku, hippiäinen, harmaasieppo, pikkulepinkäinen, keltahemppo, hemppo, keltasirkku ja peltosirkku.

SPEC 3: pikkujoutsen, jouhisorsa, heinätavi, tukkasotka, lapasotka, uivelo, tukkakoskelo, riekko, kiiruna, teeri, viiriäinen, kaakkuri, kuikka, kaulushaikara, haarahaukka, sinisuohaukka, tuulihaukka, tunturihaukka, nokikana, suosirri, taivaanvuohi, mustaviklo, liro, rantasipi, pikkulokki, pikkukajava, pikkutiira, mustatiira, etelänkiisla, huuhkaja, tunturipöllö, lapinpöllö, suopöllö, kehrääjä, tervapääsky, kuningaskalastaja, käenpiika, kiuru, törmäpääsky, haarapääsky, metsäkirvinen, keltavästäräkki, kivitasku, pajulintu, hömötiainen, lapintiainen, isolepinkäinen, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, järripeippo ja punavarpunen.