Achilles
Satelliittiselkälokki Achilles on Suupohjan rannikolla pesinyt ilmeinen koiras. Lintu on nimetty selkälokin suojelua edistäneessä kehitysyhteistyöhankkeessa BirdLife Suomea auttaneen Ugandan BirdLifen toiminnanjohtajan mukaan. Paljon suomalaisia selkälokkeja talvehtii juuri Ugandassa.
13.6.2025
Martin tavoin myös Achillesin vierailut pesimäpaikalla ovat kesäkuussa harventuneet. Välillä lintu on vieraillut Ruotsin rannikolla, ja viimeiset kymmenen päivää ovat kuluneet Saarenmaan vesillä. Mielenkiinnolla seuraamme, vieläkö Achilles palaa pesimäluodolleen.
16.5.2025
Pohjoispurkauksen hieman hellitettyä Achilles palasi pesimäseudulleen 10.5., poistuakseen sieltä uudestaan muutaman päivän kuluttua.Tällä kertaa matka vei yli sadan kilometrin päähän Uudenkaupungin edustalle. Selkälokkien tiedetään tekevän hyvin pitkiä ruokalumatkoja kauas avomerelle – onko tässäkin kysymys tavallisesta pesimäaikaisesta käytöksestä vai väistikö lintu jälleen huonoja olosuhteita?
6.5.2025
Achilles yllätti: muutaman päivän pesimäpaikallaan vietettyään lintu teki täyskäännöksen ja palasi takasin Itämerelle, viimeisin paikannus on Saarenmaan rannikolta. Oliko vapun jälkeinen kylmänpurkaus lokille liikaa vai eikö pesimäkumppania löytynyt? Selkälokit pesivät verrattain myöhään, ja niiden kevätmuuttokin näyttää jatkuvan pitkälle toukokuun puolelle: esimerkiksi Victoria on ehättänyt vasta Välimerelle.
30.4.2025
Myös Achilles on saapunut Suomeen! Pohjoisvirtaus pidätteli seurantalokkia viikon päivät eteläisellä Itämerellä, mutta tuulen käännyttyä Achilles lähti jälleen liikkeelle 27.4. aamulla ja saapui pesimäpaikalleen 28.4.
Achillesin kevätmuutto oli ripeä: 6 500 kilometrin matka Guineanlahdelta Pohjanlahdelle taittui 17 päivässä.
22.4.2025
Achilles viipyi talvehtimisalueellaan pitkälti huhtikuun puolelle. Lintu aloitti kevätmuuttonsa vasta 11.4. iltapäivällä, mutta muutto etenikin sitten vauhdikkaasti. Sahara ylittyi kolmessa vuorokaudessa, ja toisin kuin samalla paikalla talvehtinut Victoria, Achilles ei jäänyt lepäilemään Afrikan pohjoisrannikolle. Lukuun ottamatta lyhyttä välipysähdystä Sisilian rannikolla matka jatkui suoraviivaisesti aina Saksaan asti, sisältäen muun muassa Alppien ylityksen. Kuudessa vuorokaudessa Achilles lensi yli 5 000 kilometriä!
Saksassa Achilles viipyi muutaman päivän Elbejoen rannoilla Magdeburgin lähistöllä ja on nyt siirtynyt Itämeren etelärannikolle.
18.12.2024
Achilles talvehtii tukevasti Guineanlahdella Oyonojoen suistossa, Nigerian ja Kamerunin rajaseuduilla. Lintu on viimeisen parin kuukauden ajan palannut säännöllisesti yöpymään tai lepäilemään suiston Nigerian puoleiselle rannalle. Täsmälleen samalla paikalla vierailee myös toinen satelliittilokkimme Victoria. Selvitämme yhteistyöhankkeessa Nigerian BirdLifen kanssa, millainen alue on ja paljonko siellä lokkeja talvehtii.
21.10.2024
Vaikka reitit vähän erosivatkin, Achilles päätyi lopulta täsmälleen samalle alueelle kuin toinen seurantalokkimme Victoria, Nigerian ja Kamerunin rajoilla sijaitsevaan laajaan jokisuistoon. Tästä paikasta ei esimerkiksi lintuharrastajien kansainvälisesti käyttämästä eBird-järjestelmästä löydy yhtään selkälokkihavaintoa, eikä aluetta ole tunnistettu esimerkiksi kansainvälisesti tärkeäksi lintualueeksi. Mutta mitä kaikkea tuolla ilmeisen huonosti tunnetulla alueella mahtaakaan talvehtia?

Satelliittiselkälokki Achillesin matka kohti lopullista (?) talvehtimisaluetta Nigerian ja Kamerunin rajoilla
7.10.2024
Myös Achilles muutti Guineanlahdelle! Rengaslöytöjen perusteella suomalaisten selkälokkien talvehtimisalueet painottuvat itäiseen Afrikkaan, mutta viidestä seurantalokistamme jo kaksi onkin päätynyt mantereen länsipuolelle. Achillesin Saharan ylitys kesti kauan, sillä Libyan rannikolta se lähti jo 28.9. ja saapui Nigerian rannoille vasta 6.10. Nyt Achilles viihtyy aivan pääkaupunki Lagosin kupeessa sijaitsevalla laguunilla.
27.9.2024
Achilles on ylittänyt Välimeren ja asettunut Libyan rannikolle, missä lintu on viettänyt jo viikon päivät. Vielä ei ole kiire kohti Keski-Afrikan talvehtimisalueita.
18.9.2024
Achilles on aloittanut matkansa kohti päiväntasaajan seutuja. Muutto kulki Itämereltä varsin suoraviivaisesti Keski-Euroopan yli, ja nyt lokki on asettunut Sisilian ympäristöön. Viekö tämä reitti ehkä kohti Guineanlahtea?
10.9.2024
Achillesilla ei ole vielä kiire kohti talvehtimisalueitaan. Viimeisen kahden viikon aikana matka on edennyt Baltian rannikkoa seuraten Latviaan, missä tukikohtia on löytynyt niin satamista kuin hiekkarannoiltakin. Kalastusmatkat vievät kauas ulkomerelle.
27.8.2024
Achillesin pesintä mahdollisesti epäonnistui, koska se lähti elokuun alussa kiertelemään pohjoiselle Itämerelle, mutta palasi vielä uudestaan pesimäseudulleen. Elokuun lopussa Achilles oli siirtynyt Suomenlahdelle Viron rannikolle.