Kiikarit ja kaukoputket

Kokeile kiikaria ennen ostoa

Hyvä kiikari on lintuharrastajalle tärkeä väline. On huomattava nautinto katsoa lintuja kiikarilla, jossa on miellyttävä kuva, joka istuu hyvin käteen ja jota on helppo kantaa mukana. Siksi kiikareita kannattaa hypistellä ja testailla ennen ostopäätöksen tekemistä.

Kiikariin on yleensä merkitty kaksi lukua: suurennus ja etulinssin halkaisija. Esimerkiksi 8 x 40 kertoo, että suurennuskerroin on 8 ja etulinssin halkaisija 40 millimetriä. Lintujen tarkkailuun hyviä malleja ovat 7–10 kertaa suurentavat kiikarit, joiden etulinssien halkaisija on 30–50 millimetriä. Usein näkökentän laajuus on ilmoitettu lisäksi joko asteina tai metreinä tuhannen metrin päässä. Lintu on helpompi löytää kiikarin kuvaan, jos näkökenttä ei ole turhan kapea. Suurempi suurennus tuo linnun lähemmäksi.

Kiikarin suurennuskerroin ja näkökentän laajuus vaikuttavat toisiinsa. Metsässä pienempi suurennus (8 x) ja laajempi näkökenttä ovat eduksi. Samoin on muutonseurannassa, jolloin ideana on havaita kerralla suurempi ala taivasta. Tunturissa tai meren rannoilla, missä linnut ovat kaukana, isompi suurennus (10 x) on puolestaan hyvä. Tätä suurempi suurennos saa kuvan tärisemään käsivaralta katsellessa, ellei kiikarissa ole kuvanvakainta. Suurennuskerroin on myös mieltymyskysymys.

Kiikaria valittaessa kannattaa luottaa omiin silmiinsä. Mikäli kiikarin kuva näyttää terävältä ja värit levollisilta, se riittää. Kiikaritestissä kannattaa verrata vaihtoehtoja katsomalla kiikarilla valkealla alustalla olevaa suurta tekstiä. Tekstin reunan tulisi piirtyä terävänä, ilman esimerkiksi punaista varjostumaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka paljon kiikari vääristää kuva-alueen reunoilla ja onko kuva terävä laitoihin saakka.

Kokeneempi harrastaja voi olla hyvä apu kiikariostoksilla, ja myös BirdLife Suomen Lintuvarusteen myymälästä saa asiantuntevaa apua.

Kaukoputki vaatii jalustan

Kaukoputkessa on huomattavasti kiikaria suurempi suurennuskerroin eli kaukana olevat linnut näkee paremmin. Ilman kaukoputkea linnut jäävät herkästi tunnistamatta muutontarkkailussa ja sellaisilla paikoilla, joilla ne pysyttelevät kaukana; merenrannalla, lintujärvillä, pelloilla. Metsässä pärjää ilman putkeakin. Kuvanvakaimella varustettu kiikari, jossa on tavallista kiikaria suurempi suurennus, vähentää kaukoputken tarvetta retkellä – yhtä hyvä se ei kuitenkaan ole, mutta helpompi kantaa mukana.

Kaukoputkiin hankitaan suurennuksen määräävä okulaariosa erikseen. Tyypillinen okulaari on 20–60 tai jopa 75 kertaa suurentava zoom-okulaari, jonka näkökenttä on mielellään mahdollisimman laaja.

Kaukoputki tarvitsee parikseen jalustan. Jalustan on oltava tarpeeksi tukeva, jottei tuuli tärisytä kaukoputkea – värisevän putken läpi linnuista ei saa selvää. Tuuli voi myös kaataa huteran jalustan. Hiilikuitujalustat ovat tukevia, mutta tuntuvasti kevyempiä kantaa kuin metallijalustat, mutta ne ovat myös kalliimpia. Jalustaan kuuluu myös videopää, joka pyörii ja kääntyy tasaisesti sekä pysty- että vaakasuuntaan.

Kaukoputkelle, sen jalustalle, ja jalustaan kiinnitettävälle  videopäälle tulee hintaa helposti muutama tuhat euroa. Kunnollinen kaukoputki okulaareineen maksaa noin 2 500 eurosta ylöspäin, kalleimmat jopa 6 000 euroa. Kunnollisessa kaukoputkessa koko kuva pysyy terävänä ja valoisana koko zoomaausalueella silloinkin, kun valoa on vain vähän – esimerkiksi pilvisellä säällä tai aamu- ja iltahämärässä. Tähtikaukoputki ei sovellu lintujen tarkkailuun – lintukaukoputkia kutsutaankin maakaukoputkiksi.

Hoida optiikkaasi oikein

Hyvin hoidettuna kiikarista on iloa pitkään. Puhtaat linssipinnat takaavat kirkkaan kuvan ja lintujen katselu on mukavaa. Kiikari ja kaukoputki ovat herkkiä instrumentteja. Kolaus voi saada prismat ja linssit heilahtamaan paikoiltaan tai rikkoutumaan. Osa kiikareista on vedenpitäviä. Halvemmissa malleissa kosteus voi tunkeutua sisälle ja huurruttaa linssien ja prismojen pinnat. Kosteus yleensä haihtuu, kun kiikarin saa sisätiloihin, mutta se voi kestää tuskastuttavan kauan.

Linssit on usein päällystetty valoa suodattavilla kalvoilla, jotka ovat erittäin herkkiä naarmuuntumaan. Parempi siis yrittää olla likaamatta linssejä. Jos ne pääsevät likaantumaan, linssit kannattaa puhdistaa käyttäen tähän tarkoitettua mikrokuituliinaa sekä lisäksi mahdollisesti linssinpuhdistusainetta. Kiikarin hihnaan kiinnitettävä kuminen suojus suojaa kiikarin linssejä sateelta ja jonkin verran myös iskuilta.