Satelliittikotkat

Merikotka Jykä. Kuva: Jyrki Mäkelä.

BirdLife seuraa kahden kotkan elämää satelliittilähettimien avulla. Merikotka Jykän seikkaluista on kertynyt jo paljon tietoa, ja tänä vuonna lähettimen on saanut myös maakotkan poikanen Klasu.

 

Merikotka Jykä löytyi uupuneena ja haavoittuneena Kuusamosta keväällä 2020. Kotka parani hoidossa ilahduttavan nopeasti ja se vapautettiin BirdLifen lahjoittajien mahdollistaman satelliittilähettimen kera. Jykä on vasta toinen aikuinen merikotka, jonka liikkeitä Suomessa jäljitetään. Jykän edesottamuksista onkin jo kertynyt tietoja liki puolentoista vuoden ajan.

Lähetinseurantaan saaduilla lahjoituksilla voitiin kesällä 2021 valjastaa myös maakotkan poikanen Klasu, joka on varttunut Kuusamosta löytyneessä pesässä. Mikäli Klasu selviää linnuille vaikeimmista ensimmäisistä elinkuukausistaan, senkin liikkeitä tullaan seuraamaan tällä sivulla. Tuoreimmat tiedot kertovat, että Klasu on jo aloittanut lentoharjoitukset ja vierailee enimmillään lähes kymmenen kilometrin päässä pesästä, emojen yhä ruokkiessa sitä.

Maakotkanuorukainen Klasu. Kuva: Olli-Pekka Karlin

Tue kotkatyötä ja tee lahjoitus tilille FI75 8000 1200 1636 33 (kirjoita viestikenttään: kotkille).

 


Kesä 2021

Mitä Jykälle kuuluu?

Jykä on jo aikuinen ja lisääntymiskelpoinen kotka. Tänä vuonna Jykän käytös on täysin muuttunut viime vuodesta: se on pysytellyt koko kesän samalla pienellä alueella Etelä-Kuusamossa päivät kalastellen ja yöt samoilla rannoilla viettäen. Yksi yöpymispaikka paljastuikin maastoetsinnöissä aiemmin tuntemattomaksi, alun perin maakotkan rakentamaksi kotkanpesäksi, jonka Jykä oli varannut nyt omaan käyttöön.

Pesintää ei etsinnöissä kuitenkaan löydetty. Silti alueella on havaittu toinenkin aikuinen merikotka, eli vahvasti näyttää siltä, että Jykä on nyt löytänyt puolison ja valmistautuu tulevien vuosien pesintöihin.

Mahdollisen pesäpaikan takia ei Jykän kesäisiä olinpaikkoja julkaista, mutta syksyn tultua sen liikkeitä seurataan jälleen.

 


Kevät 2021

Maaliskuuksi takaisin Kuusamoon

Aurinkopaneelilla toimivan lähettimen signaali hyytyi keskitalven pimeimpänä aikana, ja ehdittiin jo pelätä, onko Jykä yhä hengissä. Helmikuun alussa lähetin kuitenkin elpyi, ja tietojen perusteella Jykä vaikuttaa talvehtineen lähinnä Hjälmaren-järven ympäristössä, mistä varmasti löytyvätkin kotkalle mainiot kalastusalueet.

Vanhojen merikotkien päämuutto on yleensä jo helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa, joten Jykä muutti hieman jälkijunassa. Lähettimen signaalin elvyttyä helmikuun alussa Jykän todettiiin edelleen pysyttelevän tiukasti Ruotsissa. Vasta maaliskuun loppupuolella Jykällä riitti rohkeutta ylittää Ahvenanmeri, mistä sitten mentiinkin jo viikossa aina Kuusamoon asti.

Jykän talvehtimisalue ja kevätmuuton reitti keväällä 2021.

 


Syksy 2020

Syysmuutolle ei kiirettä

Kotkan ei tarvitse kiirehtiä syysmuutolle. Lokakuun puolivälissä Jykä totesi silti Pohjois-Suomen jo liian talviseksi ja oli aika siirtyä etelään. Pitkä välipysähdys oli silti paikallaan Vaasan seudulla, ja vasta marraskuun alussa Jykä ponkaisi muutolle ensin Pohjanlahden rannikkoa seuraten, sitten Ahvenanmaan yli Ruotsiin.

Jykä- kotkan syysmuutto vuonna 2020

 


Syksy 2020

Syksy kului tutuissa maisemissa

Syksyllä ravintoa riittää kotkille – ei vähiten hirvenmetsästyksen alettua. Jykä pysytteli elokuusta aina lokakuun alkuun asti varsin pienellä alueella Pohjois-Pohjanmaalla, missä sekä kalaa että haaskoja on varmasti riittänyt syötäväksi.

Jykän syksy: paikannukset elokuusta lokakuuhun 2020

 


Kesä 2020

Ensimmäinen kesä oli poikamiehen elämää

Vapautuksen jälkeen Jykä kierteli laajalti Pohjois-Suomessa, ja pakollinen rajaloukkauskin tuli tehtyä. Retket uloittuivat aina Kaldoaivin erämaahan asti, mutta syksyn lähestyessä oli aika palata lähemmäksi tuttua Kuusamoa.

Jykä-kotkan poikamieskesä 2020