Kun löydät loukkaantuneen linnun
Suomen lainsäädännön mukaan sairaana, vahingoittuneena tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Eläin voidaan ottaa haltuun hoitoon kuljettamista ja tilapäistä hoitoa varten. Jos eläin on vahingoittunut niin pahasti, että sen hengissä pitäminen vaikuttaa julmuudelta, pitää eläin lopettaa tai löytäjän huolehtia, että joku muu lopettaa sen.
Ennen kuin linnun ottaa kiinni hoitoon toimittamista varten, on varmistettava, että lintu todella tarvitsee apua. Lintu tarvitsee apua esimerkiksi silloin, kun se vuotaa verta, sen raaja on murtunut tai se on takertunut johonkin. Jos et ole varma, tarvitseeko lintu apua, kysy asiantuntijalta.
Aina lintu ei tarvitse apua. Esimerkiksi ikkunaan törmänneet linnut toipuvat usein itsestään muutamassa tunnissa. Toipumista voi auttaa nostamalla linnun suojaisaan paikkaan toipumaan. Tarvittaessa linnun voi siirtää myös pahvilaatikkoon sisätiloihin toipumaan hetkeksi.
Tarvitseeko poikanen apua?
Tutustu ohjeeseemme linnunpoikasista.
Mistä apua?
Eri puolilla Suomea on tahoja, jotka hoitavat lähiympäristöstään löytyneitä vahingoittuneita eläimiä. Yleensä kuntien ympäristötoimistoissa ja alueellisissa ympäristökeskuksissa tiedetään, ketkä lähiseudulla hoitavat vahingoittuneita eläimiä.
Suomessa on myös joitakin hoitopaikkoja, joihin voi toimittaa vahingoittuneita luonnonvaraisia lintuja. Hoitopaikkaan on oltava yhteydessä ennen linnun sinne toimittamista. Hoitopaikoista saa myös neuvoja loukkaantuneiden lintujen hoitoon ja ruokintaan liittyvissä kysymyksissä.
- Heinolan lintutarha
- Korkeasaaren villieläinsairaala Helsingissä
- Pyhtään lintuhoitola
- Turun eläinsuojeluyhdistys ja Turun eläinhoitola
Alueellisia pienempiä hoitopaikkoja on koko Suomessa. Näiden yhteystietoja voi kysellä myös BirdLifen jäsenyhdistyksiltä.
Jos loukkaantuneiden tai hädänalaisten lintujen kiinniotossa tarvitaan apua, paikallinen pelastuslaitos auttaa resurssiensa mukaan. Hätänumeroon soitetaan kuitenkin vain, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisema opas tarjoaa perustason toimintaperiaatteet luonnonvaraisten eläinten hoitamiseen Suomessa. Opas on tarkoitettu kaikille, jotka huolehtivat avun tarpeessa olevista luonnonvaraisista eläimistä.
Miten toimitan linnun hoitoon?
- sovi asiasta etukäteen hoitopaikan tai hoitajan kanssa
- pyydystyksessä voit käyttää apuna esimerkiksi pyyhettä
- varo, ettei lintu pääse kynsimään tai nokkimaan; huolehdi käsihygieniasta
- käsittele lintua mahdollisimman vähän
- älä ruoki; tajuissaan olevalle linnulle voi tarjota vähän vettä matalasta astiasta
- jos lintu on kylmettynyt, paras lämmönlähde on pyyhkeeseen kiedottu lämminvesipullo
- kuljetusta varten pakkaa lintu pahvilaatikkoon, jossa on ilmareikiä (älä laita laatikkoon vesiastiaa)
- lintu säilytetään ja kuljetetaan mahdollisimman hiljaisessa ja hämärässä
(lähde: Korkeasaaren villieläinsairaaala)