Tunnista 100 lintulajia

Tunnista 100 lintulajia -logo
Kuinka monta lintulajia tunnistat? Haluaisitko oppia lisää?
Tartu haasteeseen ja löydä 100 lintulajia vuonna 2024!

 

Suosittu “Tunnista 100 lintulajia” -haasteemme on hauska tapa tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen. Onnistutko havaitsemaan sata lintulajia Suomessa yhden kalenterivuoden aikana? Vuodesta 2017 lähtien käynnissä ollut haaste on innostanut jo tuhansia ihmisiä. Tule mukaan.

Kyseessä ei ole kilpailu vaan henkilökohtainen haaste: havainnoi lintuja omaan tahtiisi. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu yli 480 lajia, joten sata lajia vuodessa on aloittelijalle sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo. Ja muista, ettei haittaa, vaikka et pääsisi tavoitteeseen. Opit silti varmasti lisää ja koet hienoja hetkiä lintujen parissa.

Haasteen tavoitteena on lintuharrastuksen ja luonnon tuntemuksen lisääminen. Haasteeseen tarttuminen on oivallinen tapa kartuttaa omaa lintulajien tunnistustaitoa, esimerkiksi osallistumalla alueellisten lintuyhdistysten järjestämille retkille.

 

Kuusi sarjaa

Tunnista 100 lintulajia -haasteen ideana on laskea, montako lintulajia havaitset Suomessa kalenterivuoden aikana. Sekä näkö- että äänihavainnot lasketaan, mutta lintuharrastuksen yleisten käytäntöjen mukaisesti esimerkiksi kuolleita tai tarhattuja lintuja tai jälkihavaintoja ei lasketa. Noudata aina huomaavaisen havainnoinnin periaatteita.

Vuonna 2024 haasteessa on kuusi sarjaa:

  • Perinteisessä sarjassa tunnistetaan ja havaitaan lintuja missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen.
  • Ekosarjassa lasketaan lintulajit, jotka on havaittu käyttämättä mitään moottoroituja ajoneuvoja. Havaituiksi lasketaan siis vain lajit, jotka on havaittu kotona tai matkalla, joka on tehty kokonaan lihasvoimin – esimerkiksi kävellen, pyöräillen, soutaen, meloen tai ratsastaen. Ekohaasteen tavoitteena on kannustaa lähiretkeilyyn ja tarjota lisähaaste niille, jotka muuten helposti havaitsevat 100 lintulajia vuodessa.
  • Kuvaussarjassa voit yrittää valokuvata sata lintulajia vuoden aikana. Muista huomaavainen havainnointi! Lintujen häirintä, erityisesti pesimäaikana, on kiellettyä.
  • Äänisarjassa lasketaan ne lajit, jotka tunnistat äänen perusteella. Ei siis lajit, joiden kuulet ääntelevän, vaan lajit, jotka tunnistaisit äänestä, vaikka et näkisi niitä lainkaan.
  • Lasten ja nuorten sarja, joka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille.
  • Atlassarjassa lasketaan pesintään viittaavia havaintoja osana Suomen neljättä lintuatlasta. Tutustu sarjan ohjeisiin.

Voit osallistua yhteen tai useampaan sarjaan. Sarjoja saa myös yhdistellä.

 

Rekisteröidy ja ilmoita havaintosi

Osallistu ilmoittamalla havaintosi kätevällä verkkosovelluksella. Aloita rekisteröitymällä ja luomalla käyttäjä. Tämän jälkeen voit ilmoittautua haasteeseen ja ilmoittaa havaintojasi. Vuodenvaihteessa palveluun avataan uusi lajilomake vuodelle 2024. Vanhat lajilistat arkistoidaan alkuvuodesta, jolloin niitä voi yhä tarkastella, mutta ei enää muokata.

Ole tarkkana, kun merkitset havaittuja lajeja, ettet ruksi huippuharvinaista lajia vahingossa. Listalta löytyvät kaikki Suomessa havaitut lintulajit, myös vain kerran tavatut.

  • Esimerkiksi vihertikka on suurharvinaisuus, ja Suomessa havaittu vihreä tikka on käytännössä aina harmaapäätikka.
  • Lajeja ruksiessa sattuu myös virheitä ja merkintä saattaa lipsahtaa esim. viereisen lajin kohdalle.

Lisäavuksi voit tulostaa itsellesi muistilapuksi rastitettavan paperilomakkeen, johon on koottu 150 helpoimmaksi ajateltua lajia:

 

Avuksi haasteeseen

Jaa kokemuksia, kuvia ja kysymyksiä innostavassa 100 lintulajia -Facebook-ryhmässä!

Muualla sosiaalisessa mediassa käytä aihetunnistetta #100lintulajia.

Opi tuntemaan -sivulla esitellään 100 tavallista lintulajia. Lajit on ryhmitelty niin, että joka viikko esitellään kaksi lajia, joita voi havaita juuri siihen vuodenaikaan.

Verkkosivuillamme esitellään myös tavallisia talvilintuja sekä yleisimpiä pönttölintuja.

Lintuharrastuksen perusteet -sivuilta löydät rautaisannoksen tietoa ja vinkkejä harrastuksen alkuun. Kannattaa tutustua esimerkiksi lintuharrastajan vuodenkiertoon, tunnistamisen perusteisiin ja välinevinkkeihin.

 

Retkelle!

Helpoiten opit tunnistamaan lintuja ja saat uusia lajeja listallesi alueellisten lintuyhdistysten järjestämillä opastetuilla retkillä. Useimmat retket ovat kaikille avoimia. Mahdollisesta ilmoittautumisesta ja maksullisuudesta kerrotaan kunkin retken yhteydessä.

Tästä löydät oman alueesi yhdistyksen tapahtumatiedot:

Kannattaa seurata myös BirdLife Suomen ja alueellisten lintuyhdistysten sosiaalisen median kanavia, kuten Facebook-sivuja.

 

Katso myös