Lintutilanne 21.6.2018

Nuori sinitiainen. Kuva: Micha Fager.

Lintujen laulu on eteläisessä Suomessa viime aikoina selvästi vähentynyt. Emojen aika kuluu munien hautomisessa, poikasten ruokkimisessa ja niiden elämän ensi viikkojen turvaamisessa. Oman reviirin kuuluttamiselle on vähemmän aikaa ja tarvetta.

Nyt pihoilla ja metsänreunoissa erityisen näkyviä ja kuuluvia ovat pöntöistään maailmalle lähteneet tiaispoikueet. Kevään ja alkukesän lämmin sää on suosinut muun muassa tiaisten pesintöjä, minkä ansiosta vähän käheästi huutelevia nuoria tiaisia on viime vuosia runsaammin. Varsinkin pikkulintujen tunnistaminen voi olla nyt haasteellista, kun poikaset näyttävät aivan erilaisilta kuin emot.

Kottaraispoikueet ovat kerääntyneet parviksi. Niiden yöpymäparvien yksilömäärät voivat nousta jopa nelinumeroisiksi. Parveutumisesta huolimatta kottaraiset eivät ole vielä lähdössä, niiden syysmuuttoon on vielä useampi kuukausi aikaa.

Vaikka ihmiset vasta juhlivat kesän ja kesäloman alkamista juhannuksena, on kahlaajien syysmuutto jo hyvässä vauhdissa. Pohjoisessa pesivistä kahlaajista suokukkoja, mustavikloja ja valkovikloja on jo varsinkin Pohjanlahden kahlaajapaikoilla kymmenien parvina. Ne nauttivat Suomen suvesta vain lyhyesti ja suuntaavat etelään jättäen poikasista huolehtimisen puolisoilleen.

Edellisessä lintutilanteessa todettiin punakottaraisia havaitun normaalia enemmän ja arvioitiin Euroopassa poikkeuksellisen voimakkaan vaelluksen tuovan niitä lisää. Uusia punakottaraisia onkin havaittu peräti yhdeksän yksilöä. Uusimmat havainnot keskittyvät pohjoiseen – eteläisin havainto on Kokkolasta.

Edellisen kahden viikon huippuharvinaisuuksiin kuuluvat Luodossa 17.6. havaittu välimerenhaukka ja Kristiinankaupungissa edelleen ainakin 16.6. saakka vihellellyt kyläpöllönen. Ilomantsissa ja Lappeenrannassa on päästy ihastelemaan käärmekotkaa ja Haminassa 18.6. itään matkannutta arohiirihaukkaa.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 6.7.