Lintutilanne 25.7.2017

Suosirrejä ja kuovisirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 25.7.2017

Lintujen laulu on vaihtunut pääosin erilaisiin kerjuu- ja varoitusääniin. Osa linnuista ruokkii vielä poikasiaan, suuri osa poikueista on lähtenyt maailmalle ja kiireisimmät ovat jo ehtineet pois Suomesta.

Pelloilla voi nähdä satoja töyhtöhyyppiä. Lirot ja muut viklot viihtyvät kosteilla niityillä, sirrit suosivat hiekka- tai lieterantoja. Aurinkoisella säällä kahlaajat muuttavat kovaa ja korkealla, mutta sateen ja vastatuulen sattuessa muuttavia kahlaajaparvia voi nähdä vesireittien varrella. Viime maanantaina Hämeenlinnassa, Kuhmoisissa ja Asikkalassa nähtiin yli 300 muuttavaa suosirriä.

Käpylintujen liikehdintä on voimistunut viime päivinä. Satojen pikkukäpylintujen joukossa on matkannut parhaimmillaan kymmeniä kirjosiipikäpylintuja. Myös kottaraisparvia kannattaa pitää silmällä, sillä Kustavissa ja Hammarlandissa parvissa löytyi punakottarainen.

Tyypillisiä heinäkuun harvinaisuuksia ovat olleet yhteensä 11 ruostesorsaa Siilinjärvellä ja Porissa sekä mustaotsalepinkäinen kolmessa paikassa. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa arokotka Turussa, mustajalkatylli Siikajoella, valkosiipitiira Keminmaalla ja punapäälepinkäinen Lohjalla.

Toissa perjantaina Joroisissa löytyi pääskykahlaajalaji, jota arvellaan huippuharvinaiseksi aasianpääskykahlaajaksi. Vain seuraavaan aamuun asti viipyneen linnun määritys on vielä kesken, sillä erottaminen lähisukulaisesta pääskykahlaajasta on vaikeaa. Aasianpääskykahlaajaa ei ole aikaisemmin havaittu Suomessa, pääskykahlaajasta on kahdeksan aiempaa havaintoa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 8.8.