Lintutilanne 30.1.2018

Kiuru. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 30.1.2018

Pakkaspäiviä seurannut leuto jakso toi jo muutaman kiurun viime viikolla Suomeen. Yksinäiset muuttajat havaittiin Hangossa ja Vantaalla, ja Ahvenanmaalla nähtiin Jomalassa viikko sitten neljä ja Saltvikissa sunnuntaina kuusi kiurua. Ensimmäiset kiurut voivat saapua jo tammikuussa lämpimien lounaisvirtausten mukana, mutta nämä tunnustelijat palaavat herkästi takaisin, kun sää muuttuu talvisemmaksi. Toden teolla kiurun muutto alkaa vasta maaliskuussa.

Järripeippoja ja peippoja on edelleen poikkeuksellisen paljon. Nyt suuri osa niistä on siirtynyt pelloilta ruokintapaikoille. Järripeiposta on parin viime viikon aikana ilmoitettu lähes 2 000 havaintoa noin 18 000 yksilöstä. Pori–Tampere–Lahti-linjan eteläpuolella on kymmenien ja jopa satojen järripeippojen kerääntymiä. Suurimmassa parvessa Tampereella laskettiin yli 600 järripeippoa. Peippoja on vähemmän, mutta niitäkin on nähty yli sadan linnun parvina Salossa, Somerolla, Helsingissä ja Kouvolassa.

Myös urpiaisia käy ruokinnoilla tavallista enemmän. Viime viikonlopun Pihabongauksessa urpiainen oli toiseksi runsain laji heti talitiaisen jälkeen. Suurimmat, tuhansien yksilöiden urpiaisparvet ruokailevat edelleen pelloilla. Niiden seurana on monin paikoin tiklejä ja hemppoja.

Peltoja nuohoavat vielä keltasirkutkin. Kirkkonummella keltasirkkuparvesta löytyi lapinsirkku sekä vuoden toistaiseksi harvinaisin lintu, mäntysirkku. Toinen lapinsirkku löytyi Jomalasta. Muita tammikuun jälkipuoliskon erikoisempia talvilintuja ovat idänturturikyyhky Haminassa, keltahemppo Saarijärvellä, jalohaikara Raisiossa ja Turussa sekä lapsorsa, joka viettää jo neljättä talveaan Heinolassa.

Marjalintujen suurimmat parvet keskittyvät Oulun seudulle, jossa on parhaimmillaan nähty 800 tilheä ja yli 100 taviokuurnaa. Eteläisimmät taviokuurnat on nähty Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 13.2.