Lintutilanne 15.3.2019

Mustavaris. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 15.3.2019

Lyhyitä lauhoja jaksoja lukuun ottamatta maaliskuun alkupuoli sujui valtaosin pohjoisten virtausten ja pakkassäiden vallitessa. Merkittävää hyppäystä muuttolintutilanteessa ei siten tapahtunut ja valtaosa kevätmuuttajahavainnoista onkin tehty etelä- ja lounaisrannikolla. Etelä-Suomikin on kuitenkin vielä valtaosin lumen peitossa, minkä johdosta varsinkin kiuruja on kerääntynyt paikoin suuria määriä vähille lumettomille paikoille, Naantalissa ja Maskussa on nähty jopa tuhannen yksilön kerääntymät. Silti pohjoisinkin kiuruhavainto on tehty vasta Kauhajoella.

Muista alkukevään muuttajista esimerkiksi mustavaristen pääjoukot ovat jo valloittaneet Porin ja ensimmäinen parinkymmenen yksilön muuttoparvi on saavuttanut jo Oulunkin pesimäpaikat.  Ilman kevätmuuttajia ei tarvitse olla Lapissakaan, sillä helmikuun lopulta alkaen kymmeniä taviokuurnia on havaittu ruokinnoilla aivan pohjoisinta Suomea myöden. Hyvin varhaisesta paluustaan huolimatta taviokuurna on selväpiirteinen muuttolintu, joita tavataan Lapissa keskitalvella vain hyvin pieniä määriä tämän vuoden kaltaisina heikkoina pihlajanmarjatalvina.

Samalla, kun ensimmäiset muuttajat ovat vasta saapumassa, joillakin lajeilla on pesintä jo pitkällä. Etelä-Suomessa on jo useita havaintoja lehtopöllön maastopoikasista. Nämä parit ovat siis aloittaneet pesintänsä vuodenvaihteen tienoilla. Näin varhainen pesintä ei ole kuitenkaan lajille poikkeuksellista.

Jakson kiinnostavimmat harvinaisuudet olivat Liperistä 14.3. löytynyt tunturipöllö, ensimmäinen tänä talvena Tunturi-Lapin ulkopuolella sekä mustapäätasku Hangossa 15.3. Hyvin varhaisia saapujia ovat olleet esimerkiksi tylli 8.3. Orimattilassa ja Paraisilla, meriharakka 9.3. Hangossa ja jouhisorsa 4.3. Paraisilla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 22.3.