Lintutilanne 3.7.2020

Tulipäähippiäinen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.7.2020

Useimpien pesimälintujemme poikaset ovat jo jättäneet pesänsä ja äänimaailmaa hallitsevat nyt maastopoikueiden kerjuu- ja kutsuäänet. Tunnusomaisia keskikesän näkyjä ovat esimerkiksi käheästi piiskuttavat tiaispoikueet, pihanurmikoilla ja kulkuväylillä toikkaroivat rastaanpoikaset ja taukoamatonta kimitystä pitävät käpytikan poikaset. Pesimäkausi ei suinkaan ole vielä ohi: monet pikkulinnut pesivät kahdesti kesän aikana ja sepel- ja uuttukyyhkyt jopa kolmeen kertaan.

Pikku hiljaa viriävän syysmuuton pääosissa ovat edelleen kahlaajat. Suuri osa kuovinaaraista poistui meiltä juhannuksen tienoilla, kesä–heinäkuun vaihde on esimerkiksi lirojen päämuuton aikaa. Heinäkuun mittaan mukaan liittyvät arktiset kahlaajat, ensimmäisinä suo- ja kuovisirrit. Aikainen muuttaja on myös naurulokki, jonka pesimäkoloniat alkavat tyhjentyä jo heinäkuun alkupuolella, heti poikasten ehdittyä lentokykyisiksi.

Suomen pesimälinnusto sai tänä kesänä uuden lajin, kun tulipäähippiäisen pesintä varmistui Porissa. Tulipäähippiäinen on laajentanut levinneisyysaluettaan hyvin nopeasti ja on esimerkiksi Etelä-Ruotsissa jo varsin runsaslukuinen. Jo muutama vuosi sitten Helsingissä tavattiin poikasia ruokkiva tulipäähippiäinen – tällöin poikaset kuuluivat kuitenkin tavalliselle hippiäiselle. Meillä runsastuvista lajeista virtavästäräkkejä on tavattu kesän mittaan noin kahdellakymmenellä paikalla ja pesintä on varmistunut ainakin kuudella. Kesäkuun lopun helteet toivat itäiseen Suomeen kattohaikaroita, suurimmassa havaitussa parvessa oli Rautjärvellä yhdeksän lintua.

Taigauunilintu on Suomessa syksyisin säännöllinen läpimuuttaja, mutta viime vuosina myös kevät- ja kesäaikaiset havainnot ovat yleistyneet. Nyt laulava taigauunilintu on löydetty sekä Kemijärveltä että Porista. Samalla suunnalla – pääosin Uralin itäpuolella – pesivä viirusirkkalintu on sen sijaan ollut meillä harvinaistumaan päin. Kesäkuun lopulla viirusirkkalintu havaittiin Lemillä ja Lappeenrannassa. Muita keskikesän harvinaisuuksia ovat olleet Vaalassa kuvattu arokotka ja Kiteellä viihtynyt sepeltasku. Punakottaraisia ja harjalintuja on nähty kolme yksilöä.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.7.