Lintutilanne 2.7.2021

Sinipyrstö. Kuva: Petri Vainio.

Lintutilanne 2.7.2021

Lintujen pesinnät ovat edenneet helteisessä kesäsäässä nopeasti. Suuri osa poikasista on jo jättänyt pesänsä ja keväinen laulukonsertti vaihtunut maastopoikueiden kerjuu- ja kutsuääniin. Lintujen laulukausi ei silti ole vielä ohi, sillä esimerkiksi rastaat ja punarinnat kuuluttavat jo toista pesyettään ja useita kertoja kesässä pesivät sepelkyyhkyt huhuilevat edelleen aktiivisesti.

Alkukesä on ollut pesinnöille suotuisa, sillä muun muassa kanalintujen pienille poikasille tuhoisia kylmiä ja sateisia jaksoja ei kesäkuuhun tällä kertaa osunut. Voimakkaiden tuulten aiheuttama vedenpinnan nousu on kuitenkin hankaloittanut varsinkin kahlaajien pesintää Pohjanlahdella – tästä näyttää valitettavasti tulleen lähes jokavuotinen ilmiö.

Pikkujyrsijöiden kannat ovat etenkin pohjoisessa Suomessa kovin niukat, mikä on saanut monet petolinnut siirtymään muualle tai jättämään pesinnän väliin. Esimerkiksi piekanoita sekä suo- ja hiiripöllöjä ovat Lapin-retkeilijät ja lintulaskijat havainneet harvinaisen vähän. Yhtä lailla tunturikihut luopuivat pesinnästä ja ovat sen sijaan kerääntyneet suuriksi parviksi tunturijärville hyönteispyyntiin.

Itä-Suomen ja Koillismaan vaarojen helmen, sinipyrstön, ennätystehtailu vain jatkuu. Heinäkuun alkuun mennessä Suomesta on ynnätty jo noin 1100 sinipyrstöreviiriä – todellinen määrä voi olla jopa kymmenkertainen. Häkellyttäviä lukemia ovat esimerkiksi Hyrynsalmen Lumivaaralta löydetyt 31 ja Puolangan Siikavaaralla havaitut 26 sinipyrstöä.

Helteet ovat tuoneet jälleen myös harvinaisuuksia: huippuhavaintoina Suomen viides ylänkökiuru Morgonlandetin saarella Kemiönsaaressa sekä jo vuoden kolmas – ja vasta kaikkien aikojen seitsemäs – suohyyppä Kajaanissa. Keisarikotkan matkaa itään seurattiin juhannuksena monesta paikasta etelärannikolla, ja toinenkin saman lajin yksilö havaittiin torstaina Lappeenrannassa.

Pesimäkauden keskellä myös lintujen, etenkin kahlaajien, syysmuutto on jo hyvässä vauhdissa. Kuovi- ja mustaviklonaaraat sekä suokukkokoiraat ovat jo pääosin poistuneet meiltä. Heinäkuun mittaan kahlaajien muutto monipuolistuu arktisten lajien liittyessä mukaan ja myös esimerkiksi naurulokit lähtevät muutolle heti poikasten saavutettua lentokyvyn.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.7.