Lintutilanne 7.1.2022

Tilhi ja räkättirastas. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 7.1.2022

Vuosi on alkanut talvisena. Järvet ja sisäsaaristo ovat jäässä, ja lumipeite kattoi jo jouluna koko maan. Vesilintuja ja satunnaisia talvehtijoita on jäänyt Suomeen paljon vähemmän kuin viime talvina, mutta marjalintuja on vielä runsaasti ja mustarastaita ennätyksellisen paljon.

Räkättirastasparvet kiertelevät pihlajanmarjojen perässä. Suurimmat kerääntymät ovat nyt kaupunkien keskustoissa ja taajamissa, josta marjat tyhjennetään viimeisenä. Yli tuhannen rastaan parvia on tänä vuonna nähty muun muassa Jyväskylässä, Joensuussa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Satapäisiä tilhiparvia kiertelee erityisesti Itä-Suomessa. Taviokuurnien määrät on laskettu parhaimmillaankin kymmenissä, ja eteläisimpään Suomeen niitä on saapunut hyvin vähän.

Pihlajanmarjat ovat saaneet myös mustarastaat jättäytymään Suomeen suurin joukoin. Ruokintapaikoilla voi nyt nähdä jopa kymmeniä mustarastaita, ja vuodenvaihteen talvilintulaskennoissa mustarastaita havaittiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tavallista runsaammin Suomeen on jäänyt myös peippoja ja järripeippoja. Suurimmissa kerääntymissä on ollut parisataa peippoa ja kymmeniä järripeippoja. Korjaamatta jääneillä rypsipelloilla on ollut myös suuria tikliparvia.

Oulussa talvehtinut sepelhanhi nähtiin viimeisen kerran uudenvuodenaattona, mutta Kempeleeseen jäänyt kurki pärjäilee edelleen ruokinnan turvin. Harvinainen keltahemppo on edelleen Hailuodossa ja mustakaularastas Espoossa.

Vuodenvaihteen erikoisin havainto oli kiljukotka, joka on kierrellyt Inkoossa ja Kirkkonummella. Kiljukotka on havaittu Suomessa talvikuukausina vain kerran aikaisemmin. Alkuvuoden muita harvinaisuuksia olivat tunturihaukka Ilmajoella, jääkuikka Uudessakaupungissa ja pikkukajava Paraisten Utössä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 21.1.