Lintutilanne 12.8.2022

Käpytikka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 12.8.2022

Lintujen pesinnät alkavat olla ohi, ja syysmuutto voimistuu pikku hiljaa. Aamuiselta taivaalta kuulee yhä useammin esimerkiksi metsäkirvisen sirahduksia ja keltavästäräkin piiskahduksia. Pääskyt ja kottaraiset ovat kokoontuneet suuriksi parviksi valmistautumaan muutolle. Samaan aikaan useita kertoja kesässä pesivillä sepelkyyhkyillä saattaa olla vielä haudonta käynnissä ja tukkakoskelonaaraat voivat uittaa vielä hyvin pieniä untuvikkoja.

Suurin osa esimerkiksi naurulokeista, tiiroista ja aikuisista kahlaajista on jo lähtenyt Suomesta. Elokuu on nuorten kahlaajien päämuuton aikaa, ja merenlahdilla ja sisämaan kosteikoilla voi nyt nähdä esimerkiksi satapäisiä liroparvia. Arktisella tundralla pesivistä kahlaajista on tällä viikolla havaittu etenkin tundrakurmitsojen muuttoa.

Käpytikkavaellus on jatkunut vilkkaana itäisessä Suomessa, ja viime päivinä vaeltajat ovat saavuttaneet Pohjanlahden rannikon. Keskiviikkona Kalajoella laskettiin yli 1 900 rannikkoa enimmäkseen lounaaseen seurannutta käpytikkaa. Vilkasta liikehdintää on ollut myös vihervarpusella, joita on etelärannikolla laskettu nelinumeroisia määriä lähes päivittäin.

Harvinaisuusrintamalla on elokuussa ollut rauhallista. Suomessa alle kymmenen kertaa tavattu, tarhakarkuriksi luokiteltava palmukyyhky on hämmästyttänyt harrastajia sekä Helsingissä että Vantaalla. Hyvin harvinaiseksi vieraaksi käynyt sininärhi on havaittu Ahvenanmaalla Brändössä, isohaarahaukka Maskussa ja käärmekotka Siuntiossa. Yli kymmenen jalohaikaran parvia on nähty kahdeksalla paikalla, enimmillään Porissa 29 yksilöä. Tämä pesimälinnustomme uudistulokas on pesinyt Suomessa myös tänä kesänä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.8.