Yli 20 000 ihmistä osallistui EuroBirdwatchiin

Valkoposkihanhi, 1.10.2017. Kuva: Micha Fager

Mediatiedote 2.10.2017

Viime viikonloppuna 41:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa tarkkailtiin lintuja osana BirdLifen EuroBirdwatchia, Euroopan suurinta lintuharrastustapahtumaa.

Lauantaina ja sunnuntaina 30.9.–1.10. järjestettiin yli 900 retkeä tai muuta tapahtumaa ja yli 21 000 ihmistä tarkkaili muuttolintuja. Alustavien tietojen mukaan viikonlopun aikana kirjattiin havaintoja yli neljästä miljoonasta lintuyksilöstä. Eniten lintuja havaittiin Suomessa, Ruotsissa ja Unkarissa. Runsaimmat lajit olivat valkoposkihanhi, kottarainen ja peippo.

Itä- ja Kakkois-Suomessa ruokailee monin paikoin valkoposkihanhia. Suurimmissa kerääntymissä Kontiolahdella ja Iitissä arvioitiin olevan noin 100 000 hanhea. Viikonlopun toiseksi runsain laji Suomessa oli tundrahanhi. Niitä muutti sunnuntaina tuhansittain Itä-Suomessa ja etelärannikolla. Seuraavaksi runsaimmat lajit olivat peippo, alli ja vihervarpunen.

Viikonlopun harvinaisin lintu oli lauantaina Kiteellä torstaista lähtien viipynyt aavikkotasku. Muita itäisiä harvinaisuuksia olivat kolme sinipyrstöä, kaksi ruskouunilintua ja kaksi taigakirvistä. Viikonlopun aikana Suomessa havaittiin 215 lintulajia.

EuroBirdwatch-tapahtuman tarkoitus on edistää linnustonsuojelua ja lintuharrastusta. Valtioiden rajoista välittämättä matkaa tekevät muuttolinnut kuvastavat hyvin kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä lintujen suojelussa. BirdLifen selvityksen mukaan Välimeren maissa pyydetään laittomasti joka vuosi 25 miljoonaa muuttolintua. BirdLifen tavoitteena on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

EuroBirdwatch järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 1993.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: vitkindad gås (valkoposkihanhi), stare (kottarainen), bofink (peippo), bläsgås (tundrahanhi), alfågel (alli), grönsiska (vihervarpunen), ökenstenskvätta (aavikkotasku), blåstjärt (sinipyrstö), brunsångare (ruskouunilintu), sibirisk piplärka (taigakirvinen)

 

VALOKUVA valkoposkihanhista vapaasti julkaistavaksi tapahtumasta uutisoitaessa, kuvaajan nimi (Micha Fager) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 040 5555 393, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry